Kövess minket

Aztaa

3500 éves, titokzatos város az Adriai-tenger mélyén

Még tavaly bukkantak rá a horvát búvárok egy titokzatos városra az Adriai-tenger mélyén. A szénizotópos kormeghatározás szerint 3500 éves.

Megosztva

3500varos1124

  Zára térségben, a partoktól mindössze 50 méterre található a Pasmani-csatornában, az ősi város lelőhelye.
Október elején a búvárok, újabb feltárásokat végeztek a területen, amikor az Egyesült Államokból érkezett szénizotópos kormeghatározás eredménye kimutatta, hogy a város 3500 éves. Ezáltal elmondható, hogy Horvátország eddigi legnagyobb és legfontosabb tengeri régészeti lelőhelyéről van szó.

  A két hektáron elterülő, ókori régészeti lelőhelyen először, faoszlopokat találtak a tenger fenekén. Ezekről, mint később kiderült, nem épületeket tartottak, hanem a partszakaszt erősítették meg velük. Hasonló stílust korábban a Pó folyó mentén, Olaszországban fedeztek fel, azonban az Adrián még soha nem találkoztak ilyennel.
A kutatók és búvárok, a műholdképek és légi felvételek alapján kezdtek bele a nagyobb volumenű kutatásba. A felvételeken tisztán látszott, hogy emberi kéz alkotta, szabályos formák rejtőznek a víz alatt. A régészek, egy háromszáz méter hosszú, tört kőből készült fal vonalait vélték felfedezni, amely az elméletek szerint, összeköthette a szigetet a szárazfölddel.
Az amerikai Beta Analytic laboratórium vizsgálatai szerint, a várost Kr. e. 1500 körül, a középső bronzkorban építette egy olyan közösség, amelynek kiléte ismeretlen.
  A merülések során, nagy mennyiségű fa- és kerámiamaradványokra is bukkantak a búvárok.
Matko Ilkic, a feltárások vezető régésze újságíróknak elmondta: „Háziállatoktól eredő csontot tömegét tártuk fel, ami arra utal, hogy fejlett mezőgazdasággal rendelkeztek az ott élő emberek, továbbá találtunk egy kőbaltát és egy olívamagot is, amely valószínűleg a legrégebbi lelet az egész Adrián”.
A leleteket, egy jövő nyári tárlaton mutatják be.

(MTI nyomán)

[vembed youtube=”5K7_ql5TtQw” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés