Kövess minket

Sport

Minden, amit a Super Bowl-ról tudni érdemes

Összegyűjtöttük nektek az 50. Super Bowl érdekességeit!

Megosztva


A MECCS:

– ez lesz az első Super Bowl, amelyen két olyan irányító lép pályára, akik az amatőr-választás (draft) első helyén keltek el: Peyton Manning 1998-ban, Cam Newton pedig 2011-ben került a ligába

– Newton lehet az első irányító, aki egyetemi bajnoki címet (National Championship), a legjobb egyetemi játékosnak járó Heisman-trófeát és Super Bowlt nyer

– Manning és Newton egyetlen alkalommal találkozott egymással, 2012. november 11-én a Denver Broncos 36-14-re nyert a Carolina Panthers otthonában

– Peyton Manning 39 évesen és 320 naposan minden idők legidősebb irányítója lesz a Super Bowlon. A rekordot (38 év, 217 nap) még John Elway tartja, aki jelenleg éppen a Broncos általános igazgatója

– soha nem volt még a Super Bowlok történetében a két irányító között ekkora korkülönbség (13 év, 48 nap)

– a Panthers-t irányító Ron Rivera lehet a negyedik, aki játékosként és vezetőedzőként is Super Bowlt nyer, ez korábban Tom Floresnek, Tony Dungynak és Mike Ditkának sikerült. Utóbbi éppen azt a Chicago Bears-t irányította, amelynek védelmében Rivera játszott.

– az NFL történetében a Denvert irányító Gary Kubiak az első, aki játékosként és vezetőedzőként is ugyanazzal a csapattal érdekelt a Super Bowlon. Játékosként mind a hármat elveszítette.

– Peyton Manning kilenc TD-passz mellett 17 alkalommal adta el a labdát az alapszakaszban, 67,9-es irányítómutatóval (egy több adatot feldolgozó mérőszám) rendelkezik, amely nagyjából 90 felett tekinthető jónak, 100 felett kiemelkedőnek. A Super Bowlok történetében Manning mindössze a hetedik olyan irányító lesz, aki 70-es irányítómutatónál rosszabb számmal jutott döntőbe. Ugyanakkor a „hőskorban” olyan legendáknak sikerült hasonlóan gyenge mutatóval diadalmaskodnia, mint Terry Bradshaw (Pittsburgh Steelers), Bart Starr (Green Bay Packers), Johnny Unitas (Baltimore Colts), de a 60-as, 70-es években még a futójáték játszotta a főszerepet, így ennek a számnak nem volt akkora jelentősége, mint most. Legutóbb 33 évvel ezelőtt David Woodley (Miami Dolphins) volt irányító Super Bowlban hasonlóan gyenge számmal (63,5).

– nem kedvez Manningnek, hogy Josh Norman, a Panthers védőjátékosa a leghatékonyabb azoknak a passzoknak a kivédekezésében, amelyeket az általa őrzött elkapóknak próbálnak adni.

– Luke Kuechly (Carolina Panthers) az NFL történetének első játékosa, aki a rájátszásban két egymást követő mérkőzésen pick-sixet ért el. Ez azt jelenti, hogy az ellenfél irányítójának passzát elkapta, majd visszafutott a labdával a célterületre, azaz egyből TD-t szerzett.

– korábban három irányító vezette csapatát Super Bowlba úgy, hogy legalább 50 TD-t szerzett a szezonban, ugyanakkor Peyton Manning (2014), Tom Brady (2008) és Dan Marino (1985) sem tudta megnyerni a nagydöntőt. Cam Newton a negyedik ilyen irányító lesz, kereken 50 TD-vel (38 passzolt, 12 futott) várja az összecsapást.

– Thomas Davis, a Carolina Panthers védője eltörte a kezét az Arizona Cardinals elleni főcsoportdöntőben, de továbbra is állítja, ott lesz a pályán a Super Bowlon.

– a győztes csapat tagjai 97 ezer, a vesztesé pedig 49 ezer dollár bónuszt kapnak.

– Jerry Richardson, a Carolina Panthers tulajdonosa játékosként NFL bajnoki címet nyert a Baltimore Colts csapatával, s az ott kapott bónuszából alapozta meg annak az étteremhálózatnak a jövőjét, melynek köszönhetően sikeres üzletember lett.

– a népszerű videójáték, a Madden virtuálisan már lejátszotta az 50. Super Bowlt, ez alapján 24-20-ra a Carolina nyeri a mérkőzést. A részletek szerint a Carolina 17-0-ra nyeri az első félidőt, a Denver azonban a fordulást követően 20 pontot csinál, a végén azonban Cam Newton egy futott TD-vel eldönti a Vince Lombardi trófea sorsát. A Madden 2004 óta szimulálja le a Super Bowlokat, 12-ből 9-szer találta el a végső győztest.

GAZDASÁG:

– egy félperces reklámspot 5 millió dollárba (1,435 milliárd forint) kerül. A legnagyobb cégek – gyakran világsztárok közreműködésével – egy- vagy kétperces, kizárólag ezen az estén bemutatott hirdetésekkel készülnek.

– az Amerikai Szerencsejáték Szövetség felmérése szerint az idei Super Bowllal kapcsolatban körülbelül 4,2 milliárd dollárt kockáztatnak majd a szurkolók, igaz, ennek jelentős része illegális.

JEGYEK:

– a feketepiacon átlagosan jelenleg 6007 dollárba (1 724 000 forint) kerül egy jegy, ez messze elmarad a tavalyitól, a New England Patriots és a Seattle Seahawks összecsapására ugyanis átlagosan 9722 dollárért (2 790 200 forint) lehetett bejutni. A legolcsóbb jegy a „kakasülőre” 3858 dollárba (1 107 250 forint) kerül, míg a legjobb helyre, a felezővonalhoz 30 385 dolláros (8 720 500 forint) áron lehet széket venni.

UTAZÁS ÉS SZÁLLÁS:

– a repülőtársaságok viszonylag elfogadható áron kínálják jegyeiket, Denverből 300 (86 100 forint) és 522 (149 800 forint), míg Charlotte-ból 412 (118 250 forint) és 848 dollár (243 400 forint) közötti összegért szállítják el a drukkereket a Santa Clara-i Levi’s Stadionhoz legközelebb eső San Jose Nemzetközi Repülőtérre.

– a szállásoknál nehezebb dolguk van a szurkolóknak, ugyanis már most szinte minden hotel megtelt, és még ha találnak is szabad szobát, annak borsos ára van. A Szilikon-völgyben egy négycsillagos szállodában 999 dollár (286 700 forint)/éjszaka az alapár, míg egy kategóriával lejjebb 330 (94 700 forint) és 1200 dollár (344 400 forint) között lehet helyhez jutni. A legolcsóbb szállodák a Super Bowl hétvégén 216 (62 000 forint) dollárért kínálnak szobát egyetlen éjszakára.

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés