Kövess minket

Sport

Óriási elismerés, bár kicsit sem meglepő: Hosszú Katinka lett az év úszónője, Shane Tusup is elismerésben részesült

A férfiak között Michael Phelps lett a legjobb.

Megosztva

Hosszú Katinka egymás után harmadszor, Michael Phelps 2012 után másodszor lett az év úszója – a díjakat a windsori Ceasars Hotel Colosseumban adták át hagyományos gála keretében helyi idő szerint vasárnap.
A vizes sportok világszövetsége (FINA) második éve előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a világkupában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1-5. hely számított a pontversenybe ebben az évben – tájékoztatta a magyar szövetség (MÚSZ) az MTI-t.

Ezek alapján Hosszú Katinka ismét megelőzte a Rióban szintén háromszoros aranyérmes amerikai Katie Ledeckyt. Bár a világrekordok tekintetében Ledecky 3-1-re nyert, Hosszú Katinka olimpiai ezüstérme és az újabb világkupa-összetett győzelem, illetve a világranglistás helyezések alapján az élre került. Egyéni olimpiai érmek tekintetében Hosszú volt a legeredményesebb úszó az idei játékokon.

„Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek – nyilatkozott Hosszú Katinka, amikor átvette az elismerést. – Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata.”

Ledecky az év csúcsteljesítményéért járó különdíjat érdemelte ki a 400 gyorson elért, 1024 FINA-pontot érő világcsúcsáért. Ugyanez az elismerés a brit Adam Peatynek jutott a férfiaknál – ő a 100 mellen felállított rekordjával lett első -, itt az év legjobbja a Rióban újabb elképesztő produkcióval – öt aranyéremmel – előrukkolt Michael Phelps lett.

A nyíltvízi úszóknál a két holland olimpiai bajnok, Ferry Weertman és Sharon van Rouwendaal kapta a díjat, műugróknál a két kínai riói duplázó, a férfiaknál a 10 méteres egyénit és szinkront megnyerő Csen Aj-szen, a nőknél a 3 méteren és szinkronban diadalmaskodó Si Ting-mao lett a legjobb. A szinkronúszóknál két orosz, Natalja Iscsenko és Szvetlana Romasinya, az óriástoronyugróknál az idei világkupa-győztes brit Gary Hunt és kanadai Lysenne Richard vehette át a díszes trófeát. Vízilabdában a két olimpiai aranyérmes, a szerb férfi és az amerikai női válogatott végzett az élen.

Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője és férje elismerésben részesült további kilenc edzővel, illetve szövetségi kapitánnyal együtt.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés