Kövess minket

Hiphop

15 éve jelent meg 50 Cent debütáló albuma: íme néhány érdekesség a projektről!

Get Rich or Die Tryin’: a valaha volt egyik legjobb debütálás.

Megosztva

Forrás:

2003. február 6-án Curtis Jackson, művésznevén 50 Cent kiadta debütáló albumát az Eminem által tulajdonolt Shady Recordson keresztül és alapjaiban rázta fel a hip-hopot. 50 már korábban komoly nevet szerzett magának, sőt, a Columbia kiadó le is szerződtette a queensi MC-t, de miután 9-szer meglőtték, inkább ejtették a rappert, aztán valószínűleg átkozták magukat jó sokáig. Hiába ugyanis a golyózápor, nem állt le, dobálta kifelé a mixtape-ket, Eminemnek be is jött, a többi történelem. A debütáló albumát azonban rengeteg szemöldökráncoló érdekesség övezi, ebből szemezgettünk.

[vembed youtube=”ShOQQOy5pf8″ ]Visszautalva a lövöldözésre, amikor 9-szer találták el Curtist, az orvosa később be is perelte. Kiderült ugyanis, hogy a 9 találat az egekbe emelte a gengszter imidzsét, ám 50 nem fizette ki a több mint 30 ezer dolláros orvosi számlát, amit az orvosnak azért kellett volna kiperkálni, mert megmentette az életét. Remélem érezzük az iróniát az album címe, a Get Rich or Die Tryin’ és e között a tény között.

Az album – és valószínűleg 50 Cent karrierjének is – legnagyobb slágere egyértelműen az In Da Club, amely a mai napig kitörölhetetlen bármelyik igazi hip-hop buliból. A szám annyira felkapott lett, hogy a legendás New York-i rádiós DJ, Funkmaster Flex 100-szor játszotta le a tracket, amikor kijött. Igencsak ki lehetett már éhezve New York egy akkora lokális sztárra, mint Curtis. További fun fact, hogy a videoklip forgatásra egy nem várt vendég is betévedt: Suge Knight. Mivel Eminem épp ugyanott vette fel a Sing for the Moment számához a klipet, így a D12 is környéken volt. Az egyik tag állítása szerint Suge meg akarta félemlíteni az ott lévőket, „gratulált” 50-nek a sikeréhez és megkínálta szivarral. Ez a maffiafilmbe illő látogatás leginkább a Dr. Dre-vel ismert beefjéből adódhatott.

[vembed youtube=”5qm8PH4xAss” ]Hiába a clubbangerek – P.I.M.P., If I Can’t, In Da Club – vagy épp rádióra szánt trackek – 21 Questions -, Curtis elmondása szerint a kedvenc száma a Many Men, mivel egy olyan oldalát mutatja be, amit kevesen ismernek. Sérülékenységéről tesz tanúbizonyságot, olyan szitukat vázol a hallgatónak, amiben közel sem volt tökéletes, elbukott, nem hozta ki belőle a maximumot. A szám alapja egyébként majdnem egy másik queensi legendánál, Nasnál kötött ki, de végül Escobar kiszeretett a beatből és továbbpasszolta.

Az album mesterien van komponálva, ám Curtis nem rejtette véka alá, hogy a nagy részét a Long Island-i házának az alagsori stúdiójában vették fel. Bár már ez is fejlődés, mivel legalább volt saját háza és nem a legrosszabb környéken élt. Hogy mennyire felvitte az Isten a dolgát az albummal, jól mutatja, hogy mindössze 7 hónappal a lemez megjelenése után, megtudta vásárolni Mike Tyson egykori otthonát, amely akkor 4,1 millió dollárt ért. 52 szobás palotáról beszélünk, saját csónakházzal és persze egy komolyan aggódó fehér szomszédsággal, akik mást sem akartak egy balhés boxoló után, mint egy még balhésabb gengszter rappert. Egy másik érdekes adat is jól mutatja, hogy mennyire fontos része ez az album 50 karrierjének: kb. 40% a bevételeiből még mindig ebből a projektből származik. A Get Rich or Die Tryin’ lemezt több, mint 8 millióan vették meg, amire csak Eminem, Nelly és az Outkast volt képes – és mivel manapság a streaminggel lassan teljesen kihal a CD vásárlás, valószínűleg ők voltak az utolsó ilyen rapperek is.

[vembed youtube=”5D3crqpClPY” ]Hogy bizonyítsa mennyire tökig van a gengszteréletben, az albumon hallható fegyverropogások sokszor nem effektekből, hanem valódi fegyver elsütésekből származnak. A Heat című számánál emelte ezt ki, ami nyüzsög a lövésektől: „Bementünk a stúdióba, vittük a fegyvereket, majd lövöldöztünk a süketszobában, hogy a legrealisztikusabban hangzás kerüljön a lemezre. A számban lefestett drive-by azonban már kitaláció. Legalábbis szerintünk.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.