Keresés
7O
Budapest
2017.11.22., szerda (Cecília)

A hal, amit biztosan senki sem eszik meg karácsonykor!

Offmedia- 2015.12.13. 09:28
168
A bizarr kinézetű teremtmény, a tűhegyes fogaival és foszforeszkáló ,,horgászbotjával”, inkább egy földönkívülire hasonlít, mint egy halra.

A meghökkentő kinézetű élőlényt, a horgászhalalakúak rendjébe sorolhatjuk (Lophiiformes). Nem meglepő az sem, hogy ritkán kerülnek az ember szeme elé, hiszen 500 méternél mélyebben élnek, a több, mint 200 fajt számláló csoport tagjai.

Ezt a környezetet alacsony hőmérséklet, sötétség és hatalmas nyomás jellemzi, valamint kevés táplálék, amely jócskán megnehezíti a mélység lakóinak életét. Ennek következtében, testük szokatlanul alkalmazkodott a mostoha állapotokhoz.

A horgászhalak jellegzetes vonása, hogy fejükön egy horgászbotra emlékeztető, fényes nyúlván található, amelyben fényt kibocsátó baktériumok élnek (biolumineszcencia jelenség – tengerpartokon, illetve a szentjánosbogár potrohán is megjelenik), amelynek segítségével csalják csapdába áldozataikat.

A Lasiognathus dinema is alkalmazza ezt a kelléket. Az 1000-1500 méter mélyen élő fajra, a Mexikói-öböl északi részén bukkantak rá az NSU-OC kutatói (Nova Southeastern University Oceanographic Center).

A kutatás során három példányt gyűjtöttek be, amelyből mindegyik nőstény. Testhosszuk 3-tól egészen 9 cm-ig terjed. Habár hím egyedeket nem találtak, ismerve a horgászhalak nemi kétalakúságát, sokkal kisebbek lehetnek a nőstényeknél.

Hozzászólások