Keresés
6O
Budapest
2017.11.24., péntek (Emma)

A húsevés ugyanolyan rákkeltő, mint a dohányzás!

Offmedia- 2015.10.27. 17:00
394
Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb statisztikája sokkoló adatokat mutat!

iStock 000069654687 LargeFotó: Getty / Istock

A szalonna, a szalámi, a burgerhúsok fogyasztása ugyanolyan veszélyforrás, mint a dohányzás, szól az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett kutatásában. Az említett termékekből 50 gramm elfogyasztása naponta – ez kevesebb, mint egy szál kolbász – ötödével növeli a rák kialakulásának kockázatát, áll a jelentésben.

Ezek feldolgozott termékek; a vörös húsok valamivel kevésbé egészségtelenek, és bizonyos mértékű fogyasztásukra az emberi szervezetnek szüksége van, de a hasnyálmirigy- és prosztatarák kialakulásának esélyét növelik. A szakértők ezek után azt javasolják, hogy kerüljük a húsok fogyasztását, és inkább salátát együnk.

A világszervezet jelentése persze azonnal éles kritikák kereszttüzébe került. A vita nem újkeletű, a mostani kutatás eredménye sem meglepő, de az biztos, hogy a húsevés mellett is szólnak érvek. A legáltalánosabb tanács, hogy a túlzott fogyasztástól érdemes tartózkodni – de ez még a legegészségesebbnek nyilvánított ételekre is igaz.

Hozzászólások