Keresés
12O
Budapest
2017.10.22., vasárnap (Előd)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • A vártnál gyorsabban olvadhat az antarktiszi jégtakaró, jelentősen növelve a tengerszintet

A vártnál gyorsabban olvadhat az antarktiszi jégtakaró, jelentősen növelve a tengerszintet

Offmedia- 2016.04.02. 12:30
136
A melegebb levegő, a kevesebb hideg víz és a gravitáció együttes hatása miatt az eddig véltnél jóval gyorsabban olvadhatnak a nyugat-antarktiszi jégtakaró egyes részei, ami a vártnál sokkal jelentősebb globális tengerszint-emelkedést jelentene a század végéig - figyelmeztetnek a kutatók egy új tanulmányban.

A számítógépes szimulációkkal felvázolt legrosszabb forgatókönyv szerint az Antarktisz nyugati részének drasztikus olvadása 64-114 centiméterrel emelné a globális tengerszintet 2100-ra, ami jelentősen meghaladná az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi, 2013-as előrejelzésében megjelölt 18 centiméteres emelkedést.

Forrás: Getty/Europress

A legrosszabb forgatókönyv szerint - ha a levegő és az óceánok melegedése folytatódik - az antarktiszi jégolvadás 13 méterrel növelné a tengerek szintjét 2500-ig. A tanulmányt vezető Robert DeConto, a Massachusettsi Egyetem klímakutatója ugyanakkor rámutatott, hogy ezek csupán átlagértékek, és a földrajzi adottságoktól függően a mutatók akár tovább is emelkedhetnek a világ különböző pontjain.

Az IPCC 2013-as előrejelzése a víz hőtágulását, a gleccserolvadást és a grönlandi jégtakaró olvadását nevezte meg a globális tengerszint-emelkedés legfőbb befolyásoló tényezőiként.

DeConto tanulmányának érdekessége, hogy a szakember nem csupán a jégtakarókat alulról és felülről olvasztó meleg víz és a meleg levegő hatásait vette számításba, hanem azt is, hogy a gleccserek tengerrel érintkező szélei egyszerűen összeroppanhatnak a jég súlya alatt, felgyorsítva a gleccserek visszahúzódását, ami hozzájárul a tengerszint-emelkedéshez.

(MTI)

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom