Keresés
6O
Budapest
2017.11.23., csütörtök (Kelemen, Klementina)

Ártatlanul 30 évig a rácsok mögött

Offmedia- 2015.09.03. 10:07
196
Egy Észak-Karolinai testvérpár a napokban szabadul a börtönből, mert bebizonyosodott, hogy nem követtek el bűncselekményt. 30 évvel ezelőtt...

böri kép

Henry McCollum-ot és fivérét Leon Brown-t még 1983-ban ítéltek el gyilkosságért és nemi erőszakért. Az áldozat a 11 éves Sabrine Buie volt.

A testvérek, Henry és Leon, akkor 19 és 15 évesek, a tárgyalások során mindent bevallottak, ezért halálra ítélte őket a bíróság. A nyomozás során kényszerítették őket, hogy tegyenek vallomást. Perüket 1988-ban újratárgyalták, minek eredményeképp a fiatalabbik testvér ítéletét életfogytiglani börtönre mérsékelte az esküdtszék. A gyilkossággal vádolt bátyja visszatért a halálsorra.

Múltak a börtönévek a két testvér pedig csak álmodozhatott arról, hogy fény derül az igazságra. Ügyük 2014-ben váratlan fordulatot vett. A rendőrség újra vizsgálni kezdte a gyilkosság körülményeit. A tetthelyen talált cigarettákon nem találták meg egyik gyanúsított DNS mintáját sem, a szintén ott talált sörösdobozokon, pedig nem az ő ujjlenyomataik voltak.

Júniusban felmentették őket az 1983-ban megfogalmazott vádak alól. A város polgármestere sajnálatát fejezte ki a tévedés miatt, és 50.000 dollárt ajánlott fel a fivéreknek, minden ártatlanul börtönben töltött évért. Összesen 750.000 dollárt fizetnek ki nekik, aminek valószínűleg, egy hajszállal jobban örülnek, mint a bocsánatkérésnek.

McCollum elmondta, hogy a pénzt a családjára fogja költeni, akik talán még többet szenvedtek, mint ők. A későbbiekben problémás fiatalokkal szeretne foglalkozni.

Nővérük, Geraldine elmondta, hogy a győzelem ellenére a múlt kísérti őket. Brown egészsége a börtönben nagyon leromlott. Szellemileg leépült, cukorbeteg lett. Nem tud normális életet élni már.

Csak nekünk jut eszünkbe az Életfogytig című film a történetről?

(mashable.com nyomán)

Hozzászólások