Keresés
3O
Budapest
2017.11.21., kedd (Olivér)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Az idei volt a legmelegebb január a Földön a mérések kezdete óta

Az idei volt a legmelegebb január a Földön a mérések kezdete óta

Offmedia- 2016.02.18. 11:11
114
Aki eddig azt hitte, hogy a globális felmelegedés csak vicc, annak van egy rossz hírünk...
Forrás: Getty / Europress

Az idei volt a legmelegebb január a Földön a rendszeres mérések kezdete óta. Ez a kilencedik egymás követő hónap, amely megdöntötte a globális melegrekordot az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) friss adatai szerint.

A szárazföldek és vizek átlagos hőmérséklete 1,04 Celsius-fokkal volt magasabb az elmúlt hónapban, mint a 20. század januárjainak átlaga.

A NOAA januárban hozta nyilvánosságra, hogy 2015 volt a legforróbb év a 19. század végén megkezdett mérések óta. A globális átlaghőmérséklet 0,9 Celsius-fokkal lépte túl a 20. század átlagát. Az idei január globális átlaghőmérséklete 13 fok volt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint a múlt hónap haladta meg az átlagot a legnagyobb mértékben az eddigi rekordhónapok közül. A korábbi legnagyobb eltérést a NOAA szerint 2015 januárjában mérték.
Az északi-sarki tengereken is rekord született januárban: most volt a januári átlaghoz mért legkevesebb jég.

Voltak az átlagosnál hidegebb helyek Amerikában, Európában és Ázsiában, ám ennél nagyobb jelentőségű volt a sosem látott meleg az északi-sarkvidéki területeken - Szibéria, Északkelet-Kanada és Alaszka nagy részén.

Ezeknek a régióknak a hőmérséklete okozta a jég kiterjedésének mélypontját egy olyan időszakban, amikor egyébként a jegesedés a jellemző - mondta Jessica Blunden, a NOAA klímakutatója.

A kilenc egymás utáni rekordmeleg hónap megfelel az 1997 júniusa és 1998 februárja közötti kilenc hónapos sorozatnak, ekkor volt legutóbb erőteljes El Nino-jelenség a Földön.

A rekordot egyelőre az 1944-es év tartja, amikor tíz egymás utáni hónapban mértek rekordmagas hőmérsékletet. Blunden szerint valószínű, hogy az idei februárral újra meglesz a csúcstartó hónapok tízes sora.

(MTI)

Hozzászólások