Keresés
7O
Budapest
2017.11.23., csütörtök (Kelemen, Klementina)

Bonyodalmak a szelfiző majom portréi körül!

Offmedia- 2016.01.08. 10:45
714
A PETA szerint az állatokat is megilletik a szerzői jogok.

Elveszítette a Naruto, az indonéz makákó szelfije szerzői jogaiért folytatott pert az állatot képviselő állatvédő szervezet.

A Szulavézi-szigeten élő majom - vagyis az őt képviselő állatvédő szervezet - egy amerikai bíróságon vesztett pert. William Orrick bíró szerdán San Franciscóban kijelentette: bár az amerikai kongresszus és az elnök kiterjeszthetik az alapvető jogok védelmét az állatokra, nincs arra utalás, hogy ezt a szerzői jog esetében is megtették.

David Slater brit fotós 2011-ben fotósorozatot készített Szulavézi állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két, Naruto által készített önportré is szerepelt. A vigyorgó majmot ábrázoló felvételek az elmúlt években bejárták a világot.


Szeptemberben a PETA állatvédő szervezet a majom nevében panaszt nyújtott be, mely szerint Naruto a fotók szerzője és birtokosa. Mivel az Egyesült Államokban a szerzői jogra vonatkozó törvény nem tiltja meg, hogy ezzel egy állat rendelkezzen, "és Naruto maga készítette a fotókat, övé a jog, ugyanúgy, ahogy az bármelyik embert megilletne" - érveltek.

Slater szerint azonban övé a szerzői jog, mivel ő állította fel a fotóállványt, amelyet aztán néhány percre magára hagyott. A majom ekkor ragadta magához a fényképezőt és készített magáról felvételeket. A fotós arra panaszkodott, hogy a képek elterjedése az interneten sok pénzébe került, mivel emiatt kevesebb példány kelt el könyvéből.

(MTI nyomán)

Hozzászólások