Keresés
8O
Budapest
2017.10.24., kedd (Salamon)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Egy becslés szerint több mint egymillió ember vallja magát transzneműnek az USA-ban

Egy becslés szerint több mint egymillió ember vallja magát transzneműnek az USA-ban

MTI- 2016.07.02. 00:30
331
Több mint 1,4 millió felnőtt ember vallja magát transzneműnek az Egyesült Államokban - ismertette becslésének eredményét a Williams Institute agytröszt egy szakértői csoportja csütörtökön.

Az LGBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) közösséget érintő kérdéseket kutató Williams Institute felmérése szerint az amerikai felnőttek 0,6 százaléka azonosítja magát transzneműként.

A jelentést készítő egyik szakértő, Gary Gates népességkutató 2011-ben 700 ezerre becsülte a transzneműek számát, igaz, ezt az előző évtized adatai alapján tette.

Az új, 1,4 milliós becslést még átfogóbb adatok felhasználásával készítették, és munkájukat segítette az is, hogy a transzneműek időközben jóval nyitottabbak lettek a nemi identitásukkal kapcsolatban - mondta Gates.

Forrás: Getty/Europress

A Williams Institute elemzői ezúttal a járványügyi hatóságok 2014-es adatait használták a felméréshez. Akkor 19 államban kérdeztek embereket nemi identitásukról, az agytröszt pedig a válaszok alapján számította ki az 50 tagállamra kiterjedő becslését.

A legtöbb transznemű felnőtt Hawaii, California, Új-Mexikó és Georgia államokban él. Ezekben az államokban a népesség csaknem 0,8 százaléka vallja magát transzneműnek. A legkevesebben - a népesség 0,3 százaléka - Észak-Dakota, Iowa, Wyoming és Montana államokban vannak.

Gates szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok és az etnikai kisebbségek között a legmagasabb a transzneműek száma.

A transznemű közösség jogai az elmúlt hónapokban a figyelem középpontjába kerültek az Egyesült Államokban, főleg miután több államban is született őket hátrányosan érintő törvény. Az egyik például azt írja elő, hogy mindenkinek a születési neme szerinti mellékhelyiséget kell használnia a középületekben.

Ashton Carter védelmi miniszter rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be csütörtökön, hogy azonnali hatállyal feloldja az amerikai fegyveres erőknél érvényben lévő tilalmat, miszerint transzneműek nem szolgálhatnak a hadseregben.

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom