Keresés

Feltalálták a "másnaposságmentes alkoholt"?

Helstáb Laura- 2016.09.26. 16:48
1329
És nem, nem az alkoholmentes sörre gondolunk.
Forrás: iStock/Getty

Egy brit kutató kifejlesztett egy olyan szintetikus alkoholt, amellyel kiküszöbölhetőek az alkoholfogyasztás káros és kellemetlen hatásai, úgy mint a kontrollvesztés, az agresszió, a máj károsodása, és a másnapos tünetek: a fejfájás, kiszáradt száj vagy hányinger.

Megalkotója, David Nutt professzor "alconsynth" névre keresztelte el az italt, amely reményei szerint 2050-re teljesen felválthatja majd a hagyományos alkoholt. Kétféle fajtáját már széles körben tesztelik, az egyik teljesen íztelen, a másik kicsit kesernyés.

Az alcosynth lényege, hogy hatásában az alkoholhoz hasonló, eufóriát, felszabadultságot képes kiváltani az agyban, de közben nem káros az egészségre, és a professzor állítása szerint nem is addiktív. A bódulat pár órán át tart, és 4-5 ital után tetőzik, itt eléri a maximumát, így nem lehet vele átesni a ló túloldalára.

Nutt és az Imperial College of London csapata most az alcosynth fejlesztésén, tesztelésén dolgoznak, és reményeik szerint egy olyan helyettesítőt alkothatnak meg, mellyel a jövőben csökkenthetőek az alkoholhoz kapcsolódó egészségügyi problémák a népesség körében.

Ajánlott

Hozzászólások