Keresés

  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Ha eddig úgy érezted volna, hogy hiányzik valami az életedből, akkor tessék, itt van ez a zseniális stock fotó-generátor

Ha eddig úgy érezted volna, hogy hiányzik valami az életedből, akkor tessék, itt van ez a zseniális stock fotó-generátor

Kersner Máté- 2019.02.08. 09:58
Hiánypótló program.

Forrás: Moose
Gyakran gondolkozom el azon, hogy az internet nem lenne ugyanaz a hely stock fotók nélkül. Ezek a szépen beállított, az élet különböző mozzanatait megörökítő képek mindenhol ott vannak, és népszerűbbek, mint valaha, nem véletlenül.

A Wikipédia jellemzése valahogy így szól: “A stock fényképezés a fotózás egy olyan területe, ahol az illusztrációnak szánt fényképeket előre elkészítik, majd képügynökségek által tárolt adatbázisokból (stock = raktár/készlet) elérhetővé teszik. Az elkészített fényképeket – vagyis a stock fotókat – általában képügynökségek által megosztott és értékesített felületen keresztül érhetik el a felhasználók, akik az adatbázisból témakörök, illetve kulcsszavak alapján kereshetnek.” Ezeket aztán előre meghatározott feltételek szerint használhatja fel az adott fogyasztó, a készítők pedig minden letöltés után jutalékot kapnak a képügynökségnek a letöltő által fizetett összegből.

Habár eredetileg ez lenne a céljuk, napjainkban ezek az elsőre ártatlannak tűnő képek már teljesen más vizuális környezetben jelennek meg. A stock fotók bizony az egészen szürreális és abszurd mémek kiváló receptjeivé lettek, melyekből az évek során a lehető legjobb és legkifejezőbb kombinációk jöttek létre.

Elég, ha Hide The Pain Haroldot (akinek megformálója amúgy egy magyar nyugdíjas, Arató András), vagy éppen a világhálót elementáris erővel letaroló, a barátnőjével sétálgató, egy másik lányt stírölő srácot említjük.

Mindezt úgy, hogy a stock fotók már magukban is elég viccesek és borzasztóak: ott van például az erdőben boldogan spagettit dobáló nő, a kezében egy elfolyó blobfisht tartó meggyötört férfi, a laptopból kinyúló kezet meredten bámuló macska, vagy mondjuk a cd olvasóba parizert rakó sátáni vörös hajú kisfiú.

Egyszóval dugig van a net a mémmé változtatott és kevésbé mémesült stockokkal, amiket eddig - ahogy fent írtuk is - legtöbb esetben digitális alkotók dobtak össze. Ennek megreformálása érdekében született meg a 444-en két nappal ezelőtt már bemutatott Moose, minek segítségével mindenki stock fotó-kreátor lehet - mutatjuk is hogyan.

A folyamat valójában pofonegyszerű: a főoldalon rányomunk a start creating gombra, és feltárul előttünk millió opció, millió használati tárggyal, egyedi háttérrel és szereplővel. 

Forrás: Moose
Forrás: Moose
Forrás: Moose
A modellek meglehetősen sokszínűek, kapunk kisbabát, pénzt markoló rafinált néger srácot, VR szemüvegben vakoskodó tagot, füllhalgatós nagymamát, csokiskeksz-szemű szakállas nagypapát, egy robotot, egy doktort, építőmunkásokat, cicákat, kutyákat, és még sorolhatnám.

Számos nem akármilyen sablont is találunk, rálelhetünk a tengerparton egy androiddal szentimentális pillanatokat átélő hölgyre, a pénzes néger és a sisakot viselő építőmunkás csaj mögött befőttet őrző másik androidra, a saját szivarját bekapó klónozott öregúrra, a lágytojás mellett álló diszkógömbfejű emberre és a bitcoinfejű, apukája nyakában ülő kisfiúra. 

Forrás: Moose
Forrás: Moose
Forrás: Moose
Forrás: Moose
Forrás: Moose

Tehát csak szabadjára kell engednünk a fantáziánk, majd megszülhetjük a leglehetetlenebb stockokat, amiket utána lementhetünk, elraktározva őket a jövő legdankebb mémjeihez.

A Moose kipróbálásához katt ide, ígérem, nem fogjátok megbánni.

Hozzászólások