Keresés
6O
Budapest
2017.11.23., csütörtök (Kelemen, Klementina)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Kétszer annyi orángután él Szumátra szigetén, mint azt a kutatók gondolták

Kétszer annyi orángután él Szumátra szigetén, mint azt a kutatók gondolták

Offmedia- 2016.03.05. 14:33
385
Mivel súlyos veszélyeztetett fajról van szó, a hír több mint örvendetes!
Forrás: mirror.co.uk

Serge Wich, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója és munkatársai szerint a szumátrai orangutánról (Pongo abelii) eddig azt hitték a kutatók, hogy csupán 6600 példánya él az indonéziai Szumátrán. Az újabb kutatások szerint azonban számuk több mint 14 600-ra tehető, az adatokra terepmunka és becslések révén következtettek a szakértők. Eredményeiket a Science Advances című szaklapban mutatták be.

Az eddigi feltételezésekkel ellentétben szumátrai orángutánok élnek magasabb, 1500 méter feletti hegyes térségekben és olyan egyéb területeken is, amelyeket eddig nem vettek figyelembe a becslések során. Ilyen élettér például a sziget északi részén lévő Toba-tótól nyugatra fekvő vidék, valamint a fakitermeléstől fenyegetett erdők.

A fakitermelés és a vadorzás miatt Ázsiában súlyosan veszélyeztetett az orángután élettere - ez az egyetlen, itt még megtalálható nagy emberszabású majomfaj. Az orángutánnak két alfaja létezik: a szumátrain kívül a becslések szerint 54 000 példány él Borneó szigetén. A szakértők remélik, hogy a borneói orángutánok (Pongo pygmaeus) száma is magasabb a véltnél.

(MTI)

Hozzászólások