Keresés
17O
Budapest

Mini aszteroida kering a Föld körül

MTI- 2016.06.18. 12:12
109
A Föld körül keringő, 40-100 méter átmérőjű aszteroidát fedeztek fel amerikai kutatók.
A NASA szakértői szerint a 2016 HO3 nevet viselő égitestet a Föld vonzásának ereje tartja a pályáján. Keringése során százszor olyan távol van a bolygótól, mint a Hold és sohasem közelíti meg jobban, mint a Föld-Hold távolság 38-szorosa.

A csillagászok szerint a 2016 HO3 évszázadokig a Föld kísérője marad.

"Elmondhatjuk, hogy ez a kis aszteroida és a Föld együtt táncol. Bár túl távol van ahhoz, hogy valódi holdnak tekintsük, a legjobb és legstabilabb példája egy kvázi-szatellitnek" - mondta Paul Chodas, a Földhöz közeli testeket megfigyelő NASA-központ (Center for NEO Studies) munkatársa.

Forrás:NASA

Az aszteroidát április végén vették észre a Hawaii Egyetem Haleakala Nemzeti Parkban lévő Pan-Starrs 1 teleszkópja segítségével.

"Eddig egyetlen aszteroidát észleltek, amely hasonlóan követte tíz évig a Földet, de azóta az már elhagyta a szomszédságunkat. A 2016 HO3 sokkal erősebben kötődik a Földhöz" - fejtette ki a szakértő.

Éves pályájának felét az aszteroida közelebb tölti a Naphoz, mint a Föld, ilyenkor elhalad a bolygó előtt, a másik felében pedig jóval távolabb, a Föld "mögött" vonul.

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom