Keresés
7O
Budapest
2017.11.22., szerda (Cecília)

Nő a felszínes kapcsolatok száma

Offmedia- 2015.11.30. 13:00
182
Legújabb kutatásaiban, a digitális eszközöknek az emberek kapcsolatrendszerére kifejtett hatását vizsgálja Pléh Csaba pszichológus.

Forrás: uni-eger.hu

„A vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberi kapcsolatok, az okostelefonok hatására nem terjednek ki, csak a felszínes kapcsolatok száma nő meg. Azok száma, akik igazán fontosak, úgy tűnik, az egyén érzelmi háztartásából fakadóan korlátozott: csupán 3-4 intim barátunk van akkor is, ha 1500 név szerepel a Facebook-oldalunkon vagy a telefonunkban"
- fogalmazott a szakértő.

Kedd estére a Magyar Pszichológiai Társaság, A pszichológia polihisztora: születésnapi beszélgetés a 70 éves Pléh Csabával címmel szervezett ünnepi estet az akadémikus 70. születésnapja alkalmából, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karának aulájában.

Pléh Csaba 45 éve van a tudományos szakmai pályán, mint elmondta, azóta fő témája az, hogy hogyan lehet két területét, a pszichológiát és a nyelvészetet egymáshoz kapcsolni. Az érdekli, „hogyan működtetjük a nyelvet mi, beszélők a fejünkben, hogyan kerül be a nyelv, mint rendszer a gyerekek fejébe, hogyan irányítja a nyelvi rendszer azt, hogy milyen szavakat választunk, hogyan illeszkedünk társalgás közben a másikhoz, hogyan udvariaskodunk vagy sértegetünk. Mindazok a területek érdekelnek, ahol a nyelv és a nyelvet használó ember közötti érintkezésről van szó" - fejtette ki a tudós.

Forrás: MTI

Hozzászólások