Keresés
7O
Budapest
2017.11.22., szerda (Cecília)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Obama arra buzdítja az amerikaiakat, hogy fogadjanak be menekülteket!

Obama arra buzdítja az amerikaiakat, hogy fogadjanak be menekülteket!

Offmedia- 2016.03.31. 11:25
118
Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban tartott húsvéti imareggelin - két nappal húsvét után, szerdán délelőtt - arra buzdította honfitársait, hogy szabaduljanak meg félelmeiktől, s fogadjanak be menekülteket.
Forrás: Getty / Europress

Obama a napokban Belgiumban és Pakisztánban elkövetett terrorakciókra utalva bíztatta az amerikaiakat, hogy a terrorra inkább szeretettel, semmint gyanakvással válaszoljanak. "Ezek a támadások félelmet keltenek és megosztottságot támasztanak, arra ösztökélhetnek, hogy vessük el az idegeneket, lépjünk fel azok ellen, akik nem úgy néznek ki, mint mi" - fogalmazott az elnök. S hozzátette: ezek a támadások oda vezethetnek, hogy hátat fordítunk azoknak, akik a leginkább szükséget szenvednek. "A terroristák célja éppen az, hogy meggyengítsék hitünket" - figyelmeztetett Barack Obama. Leszögezte, hogy a húsvét ünnepe az idén - ahogyan fogalmazott: "a szörnyű terrorcselekmények következtében" - mélyebb jelentőséget kapott. Emlékeztetett rá, hogy az áldozatok többsége keresztény, illetve muszlim nő és gyermek volt.

Az imareggelin elmondott elnöki beszéd "üzenete" az Egyesült Államokban különösen messzehangzó: hiszen a brüsszeli merényletek után Ted Cruz, az egyik republikánus elnökjelölt-aspiráns azt javasolta, hogy a muszlim vallású amerikaiak lakta negyedekben rendőröket kellene járőröztetni, hogy - a texasi szenátor szavaival - "elkerüljék az amerikai muszlimok radikalizálódását". A pillanatnyilag vezető republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump pedig hónapok óta a Közel-Keletről érkező muszlim vallásúak amerikai beutazásának átmeneti felfüggesztését szorgalmazza.

Pár nappal ezelőtti húsvéti üzenetében Obama elnök Ferenc pápa példáját idézte fel: a katolikus egyházfő menekültek lábát mosta meg a nagycsütörtöki szertartáson. "Milyen nagyhatású emlékeztető ez kötelezettségeinkre, ha valóban levetkezzük félelmeinket" - fogalmazott nagyszombati üzenetében Obama.

(MTI)

Hozzászólások