Keresés
7O
Budapest
2017.11.22., szerda (Cecília)

Óriási fül állít emléket Van Gogh-nak New Yorkban

Helstáb Laura- 2016.04.14. 13:25
156
Szerdán, a festő születésnapján leplezték le New York egyik legbizarrabb szobrát: egy fül alakú medencét, egy holland-dán művészduó készített Van Gogh tiszteletére.
A Michael Elmgreen és Ingar Dragset által tervezett élére állított úszómedencét a Rockefeller Center előtt helyezték el Manhattan szívében Van Gogh születésének 163. évfordulóján. A koncepció nem új, már Duchamp is megcsinálta az 1900-as évek elején, hogy köznapi tárgyakat állított ki műalkotásként, ám itt a forma nyomán a medence kettős értelmmel bír: egyrészt megjeleníti az ötvenes évek Kalforniájának fontos státuszszimbólumát, másrészt Van Gogh-ra utal, aki levágta a bal fülcimpáját. Hogy pontosan miért, azt senki sem tudja valójában, de egyesek szerint bátyja eljegyzésére reagálva csonkította meg magát, mások szerint festőtársa, Paul Gauguin tette ezt vele egy vita hevében.

Forrás: designboom.com

A szobor kiállítását a
Public Art Fund tette lehetővé New York-ban, akik a modern művészetet szeretnék becsempészni a felhőkarcolók közé. Azzal, hogy a medence június 3-ig ott áll New York egyik legforgalmasabb pontján, arra készteti a járókelőket, hogy egy pillanatra megálljanak, és egy napsütéses, medencés hátsó kertbe képzeljék magukat. A készítők szándéka az volt, hogy mindenki a saját jelentését alkossa meg a "szobornak", ami valójában csak a formájában idéz egy fület, de ennyi erővel lehetne bármi más is.

Hozzászólások