Keresés
8O
Budapest
2017.10.21., szombat (Orsolya)

Ritka antilop született a Nyíregyházi Állatparkban

Offmedia- 2016.03.24. 12:00
102
Nyársas antilop (Oryx gazella) született a Nyíregyházi Állatpark afrikai élővilágot bemutató kifutórendszerében.

A kis borjú szerdán jött világra, születése után pár órával már lábra is állt.

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

A 2009 óta a parkban élő tenyészpár szaporának mondható, mivel 2013-ban már született egy kicsinyük, most nyolc és fél hónapnyi vemhesség után ismét egészséges utóduk született. Vele együtt a ritka fajnak már négy egyede tekinthető meg Nyíregyházán.

Az anyaállat féltő gondoskodással óvja kicsinyét, az első hetekben elfekteti és naponta szoptatja.

A Dél-Afrikában őshonos állatok az oryx antilopok legtermetesebb képviselői, a bikák esetenként a 240 kilogrammos tömeget is elérhetik. Legszembetűnőbb sajátosságuk a fehér pofán látható fekete maszk, mely a most született utódnál is egyre határozottabbá válik majd. Hat hónapos korában már az ivarérett állatokra jellemző rajzolattal fog rendelkezni, ám most még szőre homokszínű, ami a rejtőzködésben segíti.

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

A passzánnak is nevezett állatok a kiterjedt füves puszták lakói. Csordákban élnek, és életüket vándorlással töltik, füvekkel, bozótfélékkel, lágyszárú növényekkel és gumókkal táplálkoznak. Kiszimatolják a legkisebb vízforrást, kiássák a lédús gyökereket vagy kiszáradt folyómedrekben kutatnak talajvíz után. Mivel táplálékuk alacsony tápértékű, ezért szinte egész nap legelniük kell.

A hím szarvai erősebbek, rövidebbek a nőstényekénél, a bikák szarvhossza "csupán" 100, a teheneké akár 120 centiméter is lehet. Míg utóbbiak főleg utódaik megvédésére, a bikák a fajtársaikkal szembeni rivalizálásra használják félelmetes fegyvereiket.

Fennmaradásukat veszély fenyegeti, pompás szarvuk és szőrzetük a trófeavadászok kedvelt zsákmányává tette őket.

(MTI)

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom