Keresés
5O
Budapest
2017.11.25., szombat (Katalin)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Tegnap este tartották Bucsi Réka animációs filmjének világpremierjét

Tegnap este tartották Bucsi Réka animációs filmjének világpremierjét

Offmedia- 2016.02.16. 10:44
194
A LOVE című alkotás hatalmas sikert aratott a Berlinalén.


Nagy sikerrel megtartották Bucsi Réka LOVE (szerelem) című animációs rövidfilmjének világpremierjét hétfőn késő este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale).

A 14 perces alkotás valamikor a jövőben, a jelenben vagy régen, egy messzi-messzi galaxisban játszódik, amelynek egyik bolygójára becsapódik egy zöld üstökös, és minden megváltozik. A munka három fejezetre tagolódik, amelyek sorrendben a vágyakozás, a szerelem és a magány címet viselik, és különböző teremtmények átváltozásán keresztül mutatják be ezen érzések hatását.

A szerelem szó angol megfelelője, a Love annyira ismert, hogy már nem is szó, hanem kép, ezt mutatja, hogy a betűsor jelentését az is érti, aki nem tud olvasni - mondta a teltházas vetítés után tartott rövid beszélgetésen Bucsi Réka. Hozzátette, hogy alkotásával egy közeget, atmoszférát akart teremteni, amely át tudja adni a szerelem folyamatának érzéseit párbeszédek és karakterek nélkül, az "anyag változása" révén.

Elmondta, hogy eddigi munkáihoz klasszikus zeneműveket alkalmazott, így most először dolgozott együtt zeneszerzővel - David Kamp német hangtervező-zeneszerzővel -, és kérdésre válaszolva hozzátette, hogy nemcsak a LOVE készítése idején volt szerelmes, hanem mindig az.

Bucsi Réka előző, Symphony No.42 című rajzanimációja is a Berlinalén debütált. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció tanszékén készített diplomamunka a 2014-es berlini szemle után több, mint 50 nemzetközi fesztiválon aratott sikert, beválogatták a tavalyi Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába is, és bejutott a legjobb kilenc rövid animációs film közé, amelyek közül végül a kategória Oscar-jelöltjeit kiválasztották.

A LOVE magyar-francia koprodukció, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja, valamint a francia állami filmalap (CNC) és az ARTE televízió támogatásával készült. Magyarországi gyártója a Boddah, amelynek Bucsi Réka és Osváth Gábor producer mellett Rév Marcell és Szimler Bálint a tagjai.        

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás mustrák sorában. Idén két magyar alkotást hívtak meg, a LOVE mellett Fliegauf Bence Liliom ösvény című játékfilmjét, amelynek világpremierjét a formabontó, kísérleti alkotásokat felvonultató Forum nevű szekcióban tartották szombaton. A fesztivál február 21-ig tart.

 

(MTI)


Hozzászólások