Keresés
6O
Budapest
2017.11.25., szombat (Katalin)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Több mint hárommillió forintos összeget fizettek egy fürt szőlőért Japánban

Több mint hárommillió forintos összeget fizettek egy fürt szőlőért Japánban

MTI- 2016.07.07. 12:41
221
Minden korábbinál magasabb áron, 1,1 millió jenért (3,12 millió forint) kelt el egy fürt különleges fajtájú és minőségű szőlő csütörtökön, a szezon idei első árverésén Japánban, Kanazava város nagybani piacán.
Forrás: pixabay

A 46 vérvörös szőlőszemből álló Ruby Roman-fürtöt egy szupermarket vásárolta meg, amely vevőcsalogatóként mutogatja majd, végül ingyen osztja szét vásárlói közt az átszámítva csaknem 70 ezer forintba kerülő szemeket.

Csak Japánban, Isikava kormányzóságban termesztik e szőlőfajtát, amelyből az első árverésen, 2008-ban 100 ezer jenért kelt el egy fürt. 

A helyi hatóságok által a térség mezőgazdaságának fellendítése céljából 14 év alatt kifejlesztett prémiumminőségű szőlőnek igen magas, legalább 18 százalékos a cukortartalma, és csak azok a fürtök kerülnek belőle kereskedelmi forgalomba, amelyeken minden egyes szem legalább 20 gramm súlyú.

Az isikavai szőlőtermelők 20 ezer fürt Ruby Roman leszállítását tervezik idén, a fajta árusításának kilencedik évében. 

A rekorder szőlőfürtöt megvásárló amagaszaki szupermarket májusban 3 millió jenes (8,5 millió forint) rekordárat fizetett egy pár Yubari fajtájú sárgadinnyéért egy hokkaidói árverésen. 
A japánok szívesen fizetnek csillagászati árat a szezon első gyümölcseiért, mert azok megszerzése komoly presztízst jelent. A távol-keleti szigetországban becses ajándékként is vásárolják a prémium minőségű gyümölcsöket.

Hozzászólások