Keresés
6O
Budapest
2017.11.24., péntek (Emma)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Tömör aranyból készült vécécsészét állít ki a New York-i Guggenheim

Tömör aranyból készült vécécsészét állít ki a New York-i Guggenheim

Offmedia- 2016.04.21. 12:00
164
Maurizio Cattelan olasz művész tizennyolc karátos aranyból készített vécécsészéjét használhatják is majd a látogatók.

A szobor, amely Marcel Duchamp 1917-es Szökőkútját idézi, a múzeum egyik mellékhelyiségének hagyományos, porcelánból készült vécéjét fogja felváltani és a látogatók nyugodt szívvel használhatják majd a műalkotássá nyilvánított használati tárgyat.

Duschamp "szökőkútja"
Forrás: Flickr - James Broad

A Guggenheim közleménye szerint America című alkotásával Cattelan a "műtárgypiac túlcsordultságára" reagál - nem mellesleg ő az egyik olyan ma élő művész, akinek munkái csillagászati árakon kelnek el -, és műve egyfajta szellemes fricska a társadalom azon egy százalékának, akik megengedhetnek magunknak ilyesfajta csecsebecséket.

"Nem az én tisztem megmondani az embereknek, hogy milyen jelentést hordoz egy műalkotás, de azt hiszem, hogy ebben a műben meg fogják találni az üzenetet" - mondta a művész a New York Times című lapnak.

A május 4-től látható és használható America a művész első jelentős munkája a Guggenheimben megrendezett 2012-es retrospektív kiállítása óta.


Egy évvel korábban, 2011-ben Cattelan bejelentette, hogy visszavonul a művészvilágtól, ám ez korántsem jelenti, hogy munka nélkül töltötte volna az elmúlt éveket. Pierpaolo Ferrarival közösen készítik a Toiletpaper című művészeti magazint, 2014-ben dokumentumfilmet forgatott magáról, jelenleg pedig a New York-i Frieze kortárs művészeti vásárra készül.

(MTI)

Hozzászólások