Keresés
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Vannak még "rendes" emberek: a Fülöp-szigeteki elnök is ilyen, egyszerűen lemészároltatna hárommillió drogost

Vannak még "rendes" emberek: a Fülöp-szigeteki elnök is ilyen, egyszerűen lemészároltatna hárommillió drogost

MTI- 2016.09.30. 11:07
2262
Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát azzal a pénteki kijelentésével, miszerint a náci vezető meggyilkoltatott hárommillió zsidót, ő pedig szívesen lemészároltatna hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt saját hazájában.
Forrás: Getty / iStock

Szavai megütközést és dühöt váltottak ki több amerikai zsidószervezetből, amelyek valószínűleg nyomást fognak gyakorolni a washingtoni kormányra annak érdekében, hogy legyen szigorúbb a Fülöp-szigeteki vezetővel.

Duterte június 30-i hivatalba lépése óta több mint háromezer embert öltek meg a rendőrök és az önbíráskodó halálbrigádok a délkelet-ázsiai szigetországban a kormány által meghirdetett drogellenes háború keretében, de Duterte elhíresült arról is, hogy elnökségét megelőzően, davaói polgármesterként szintén kegyetlen hadjáratot folytatott a városban a kábítószer-kereskedők és -fogyasztók ellen. Az elnök azzal is magára irányította a világ figyelmét, hogy a trágárságig is elmenő Amerika-ellenes retorikát használ, és több olyan bejelentést tett már, amely arra utal, hogy távolodni akar az Egyesült Államoktól mint hazája hagyományos szövetségesétől, és közeledni akar Oroszországhoz és Kínához.

Forrás: Getty / Europress

Duterte minapi vietnami látogatásáról hazatérve ellátogatott Davaóba, és újságírók előtt kijelentette: bírálói "Hitler unokatestvérének" nevezik őt. "Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek pedig..." - mondta, és a mondat befejezése helyett magára mutatott. Hozzátette, hogy miközben a Harmadik Birodalom vezetőjének áldozatai ártatlanok voltak, akiket ő célba vesz, "mind bűnözők", és "ha sikerül tőlük megszabadulni", akkor "megszűnik az ország gondja a droggal, megmentjük a következő generációt a pusztulástól".

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ egyik vezetője botrányosnak nevezte Duterte szavait. "Undorító megnyilvánulása miatt bocsánatot kell kérnie a holokausztáldozatoktól" - jelentette ki. Todd Gutnick, a szintén amerikai központú Rágalmazásellenes Liga nemzetközi zsidószervezet kommunikációs igazgatója pedig azt mondta: "Kábítószer-kereskedőkhöz és -használókhoz hasonlítani a holokausztáldozatokat súlyosan sértő és elítélendő. Érthetetlen, hogy miért akarja bármely vezető olyan szörnyeteg példáját követni", mint Hitler - tette hozzá.

Ajánlott

Hozzászólások