Keresés

Martin Scorsese szerint a Marvel-filmek valójában nem is filmek

Kersner Máté- 2019.10.08. 09:02
Habár a Marvel-filmek - legyen szó a Bosszúállók franchise-ról, vagy éppen az új Pókemberről - az évtized legnépszerűbb és legjobban futó alkotásai, a legendás rendező, Martin Scorsese nem igazán éli őket, nemtetszésének pedig hangot is adott nemrég. 

Forrás: JoBlo.com
A november elsején új filmmel (The Irishman) jelentkező művésszel az Empire magazin közölt friss interjút, a 76 éves ikon ebben fogalmazta meg erőteljes ellenvéleményét a szuperhősmozikkal szemben. Mint nyilatkozatából kiderül, a biztos kasszasikert hozó akciófilmeket nem is sorolja a film kategóriába, és úgy tartja, hogy ezen alkotások csupán olyan gyermeteg élményt tudnak nyújtani a nézőknek, mint egy vidámpark.

“Egyszerűen nem tudom nézni őket. Próbáltam, de ezek nem filmek." - mondta Scorsese. “Őszintén, leginkább a vidámparkokhoz tudnám hasonlítani >> a Marvel filmeket <<, annak ellenére is, hogy nagyon szépen néznek ki és a színészek is megteszik a tőlük telhetőt a körülményekhez képest. Ettől még mindez nem azoknak az emberi lényeknek a mozija, akik érzelmi és pszichológia élményeket próbálnak átadni más emberi lényeknek.”

Scorsese kemény - azonban némileg jogos - kijelentésének rögtön híre ment, melyre a Galaxis őrzői első és második részének rendezője, James Gunn is reagált, igencsak személyes hangnemben. "Martin Scorsese egyike az öt kedvenc még élő rendezőmnek. Anno, amikor az emberek elítélték a Krisztus utolsó megkísértését (Scorsese 1988-as filmdrámája - a szerk.), anélkül, hogy látták volna, nagyon fel voltam háborodva. Elszomorít, hogy most Scorsese ítélkezik ugyanígy a filmjeinkről. Mondom mindezt úgy, hogy örökké imádni fogom őt és hálás vagyok azért, amit a film világában véghez vitt, és alig várom már, hogy lássam az Irishmant." - írta Gunn a Twitteren. 

Szintúgy A galaxis őrzői sorozat stábjából reagált Scorsese gondolataira Karen Gillan (ő játssza Nebulát) a Hollywood Reporternek, állítása szerint "a Marvel-filmek igenis filmek", melyek szívvel-lélekkel vannak tele, Gunn pedig egy igazi művész, aki a lelkét, a személyiségét és a humorát egyaránt filmjeibe ülteti. Ezután jött még Joss Whedon, a Bosszúállókat és a Bosszúállók: Ultron korát jegyző rendező is, aki azt a szívvel-lélekkel történő filmgyártást hangsúlyozta, amire Gillan is utalt.

Pókember: Irány a Pókverzum! rendezője, Peter Ramsey Gunnéhoz hasonlót írt, mindkét oldalról kedves véleményt formálva: "Martin Scorsese egy isten, a Marvel-filmek pedig jók és szórakoztatóak."

A legkarakánabb és legőszintébb módon a Marvel-univerzumban Nick Fury-t alakító Samuel L. Jackson reagált a Variety kérdésére: "Olyan ez, mintha valaki azt mondaná, Tapsi Hapsi nem vicces. A filmek azok filmek, az ő alkotásait sem szereti mindenki. Ott vannak például azok az olasz-amerikaiak, akik nem örülnek, hogy olyan filmeket gyártanak róluk, amilyeneket. De mindenkinek lehet véleménye, ez így van rendjén. És ez senkit nem fog visszatartani a filmkészítéstől."

(Hypebeast)

Hozzászólások

Érdekes lehet