Keresés

Áll a bál Brazíliában a Netflix meleg Jézusa miatt

Kersner Máté- 2019.12.18. 22:08
Forrás: Netflix
Nemrég debütált a Netflixen egy új karácsonyi komédia, a már címében is kissé provokatív Krisztus első megkísértése, mely óriási botrányt okozott a napokban Brazíliában.

A keresztény közösség és a nézők sokasága megbotránkozással fogadta a filmet, az elemi erejű, társadalmi szintű felháborodás fő oka az, hogy a 46 perces, december 3-án debütált brazil vígjáték készítői művükben 

homoszexuálisként mutatják be Jézust.

A sztori szerint a Názáreti hazaviszi bemutatni a Szent Családnak újdonsült párját, Orlandót - ebből láthatunk részleteket is a trailerben (amin a like-dislike arány a cikk írásának pillanatában 19 ezer a 62 ezerhez). A filmet a brazil, Youtube-on tevékenykedő Porta dos Fundos komédiacsoport készítette, a rendezője Rodrigo Van Der Put, akinek nem tudjuk, miféle elképzelései lehettek a film jövőjét illetően az igencsak konzervatív Brazíliában. (A Porta dos Fundost most novemberben egyébként Nemzetközi Emmy-díjjal jutalmazták egy másik munkájukért.) 

Mondanom sem kell, szőrszálhasogató darabjukat szinte senki nem nézte jó szemmel, így az indulatok hamar el is szabadultak, a negatív vélemények pedig záporozni kezdtek. A brazil Pernambuco állam püspöke, Henrique Soares da Costa felszólalt a film ellen, a vígjáték kritikusai a gyártókat egy "gonosz vallás híveinek" bélyegezték, akik súlyosan megsértették a keresztényeket, emellett több petíció is indult az alkotás ellen, amely jelenleg a Google csúfos adatai szerint az emberek 12%-ának tetszik csupán. 

A Change.org oldalán, a hívők kitörő felháborodásából indított, már milliók által aláírt (!) petíció (sőt, petíciók, ugyanis van belőlük egy rakás) célja a 46 perces ünnepi vígjáték betiltása és eltávolítása a Netflixről.

Az ország elnökének, a meglehetősen sok butaságot beszélő Jair Bolsonarónak - aki magát "büszke homofóbként" jellemzte - fia, Eduardo Bolsonaro vasárnap Twitterén a filmet szimplán "szemétnek" nevezte, és kijelentette, hogy a vígjáték készítői nem a brazil társadalmat képviselik. Valószínűleg az apukája is hasonló véleményen van. 

Forrás: Netflix
A Porta dos Fundos közleményben reagált, mint írják: ">>A film<< kellő alkotói szabadsággal és humorral szatirikus módon közelíti meg társadalmunk egyik legsokrétűbb kulturális témáját. Hiszünk abban, hogy a kifejezés szabadsága egy demokratikus ország elengedhetetlen alapkelléke."

A The Guardian kapcsolódó cikke alapján fontos kiemelni, hogy Brazíliában - lévén, hogy erősen katolikus országról van szó, ahol közel 200 millió hívő él - igencsak központi téma és mindennapi jelenség a homofóbia, jól példázza ezt az, hogy az elmúlt időszakban mind a katolikus, mind az evangélikus egyház bátran kritizálta az LMBTQ+-közösséget és megkérdőjelezte annak jogait.

A Netflix egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

(The Guardian)

Hozzászólások

Érdekes lehet