Keresés
6O
Budapest
2017.11.24., péntek (Emma)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Film
  • Most tűzzel-vassal tiltják, de a 60-as években még a Flintstones család is szívta a cigit!

Most tűzzel-vassal tiltják, de a 60-as években még a Flintstones család is szívta a cigit!

Erdélyi József Attila- 2016.08.27. 12:00
1963
Jól ismert tény, hogy a 60-as évek volt az az időszak, amikor szinte ellentmondások nélkül bármit lehetett reklámozni, és senkit nem érdekelt az, ha a hirdetés szexista volt vagy épp az egészségre káros termékeket propagálták. Ha ezen nem is lepődünk meg, azon már biztosan fogjuk a fejünket, hogy vajon a két kőkorszaki szakinak, mi a fenét keres a cigaretta a kezében?!

A XI. században biztos, hogy vér folyna azért, ha valamelyik dohánygyártó cég, egy rajzfilmmel akarná népszerűsíteni termékét. „Mi ezzel a baj?” – kérdezhette a 60-as évek embere, mikor a televízióban sugárzott reklámok zöme – a mai fejjel – csupa olyan terméket mutatott be, amely nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is veszélyes lehet.„A Winston cigi íze pont olyan, mint amilyen egy cigarettának lennie kell!”

Ezzel a szlogennel indult útjára a Winston tizennyolc éven át tartó kampánya (1954-1972), ahol szinte minden médiumot kihasználva ontották magukból a füstöt, akarom mondani, reklámot.

Az Advertising Age, Winston füstölgő reklámjait az USA nyolcadik legjobb „jingle”-jének választották, ami valaha az éterbe került a 20. században. Ezt annak is köszönhette, hogy a reklám végén, mindig különböző hangokat helyettesítettek be a két taps helyére. Frédi esetében öngyújtóval, olykor pedig színészek sziszegésével és már hangutánzó szavakkal érték el azt, hogy mindenki ezt az egy mondatot dúdolja egész Amerikában.

A Winston cigiknek nem csak Flintstones család volt az egyetlen reklámarca, ott volt például a Beverly Hillbillies sorozat is, ami eszméletlen népszerű volt az USA-ban.

A The Flintstones volt az első olyan animációs sorozat, amelyet fő műsoridőben tűztek ki az ABC csatornára. A Hanna-Barbera által kiadott The Flintstones, a munkásosztály mindennapjait mutatta be kőkorszaki környezetben. A sorozatot 1987-ig semmi nem tudta letaszítani a trónról, egészen addig, amíg meg nem jelent a fura-sárga, szürreális emberábrázolású The Simpsons. De ez már egy másik történet…

Hozzászólások