Keresés
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Film
  • Interjú az Oscar-díjas Mindenki casting directorával: "Mint királykisasszonyok a bálban"

Interjú az Oscar-díjas Mindenki casting directorával: "Mint királykisasszonyok a bálban"

Offmedia- 2017.02.27. 13:07
A szereplőválogatás kulisszatitkairól kérdeztük a film casting direktorát, Steinhauser Andreát
Magyar film nyert Los Angelesben, a kissé zűrösre sikerült 89. Oscar-díjátadón Deák Kristóf alkotása, a Mindenki nyerte el a legjobb rövidfilm díját. Magyar film még soha nem győzött ebben a kategóriában.

Deák Kristóf 25 perces filmjében a Gáspárfalvi Dorka alakította kislány új iskolába megy, ahol hamar barátnőre (Hais Dorka) tesz szert. Az iskola híres gyerekkórusába is beválogatják. Ám kiderül, hogy a kórusvezető tanárnő (Szamosi Zsófia alakítja) sajátos módszerrel éri el, hogy ne csússzanak hamis hangok az előadásokba. A lányok azonban a maguk módszereit alkalmazva fellépnek a hatalmat képviselő tanárral szemben. A Mindenki Los Angeles előtt Tokióban, Chicagóban és Berlinben is nyert. További részletek a filmről ITT.
Forrás: Facebox
A filmben szereplő kórust a Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola diákjai jelenítették meg. A Mindenki szereplőválogatásáért, azért, hogy a rendező megtalálja a megfelelő színészeket, Steinhauser Andrea felelt. Őt kérdeztük a szereplőválogatás kulisszatitkairól.

OFF MÉDIA: Kezdjük azzal, hogy a hazai castingszakma egyik legelismertebb alakja. Miként került a film világába?

STEINHAUSER ANDREA: Volt egy nagy kanyar az életemben, nyolcvankilencben óvónőként végeztem, és abban a szakmában dolgoztam egészen kétezerig, amikor a Magyar Televízióhoz kerültem, a gyermekműsorok szerkesztőségére. Takács Vera volt a mentorom, ott jöttünk rá, hogy remek érzékem van arra, megtaláljam azt a gyereket, aki a produkciónak kell. Utána  a Makó castingügynökségnél dolgoztam, Makó Mari neve nagyon jól cseng a szakmában, itt már a gyerekek castingolásával foglalkoztam, jelenleg pedig a Facebox Team-nél dolgozom, casting directorként, de saját munkáim is vannak, Ez volt a helyzet a Mindenki esetében is, tehát egyszerre dolgoztam a filmen Steinhauser Andiként és a Facebox casting directoraként.

Az eredményvárón - középen, kék felsőben a győzelem jelével Steinhauser Andrea
Forrás: Facebox
OFF MÉDIA: Beszélt már esetleg a Los Angelesben lévő két szereplővel? Hogy érzik magukat a lányok?

STEINHAUSER ANDREA: Igen, röviden beszéltünk. Képzelheti a helyzetüket: mint a mesebeli királykisasszonyok a bálban. Nekünk, felnőtteknek is nagy élmény lenne kijutni oda, hát még nekik. De azt is tudni kell, hogy két olyan lányról beszélünk, akiket nem kell félteni attól, a siker hatására elszállnak. Egyszerűen nem lesz rá idejük. Hais Dorkának ott a sport, országos első műugró, Gáspárfalvi Dorkának pedig artistaképzőbe jár, a cirkuszban lép fel. Hais Dorkának meg kell ugrani a szintet, hogy ott lehessen a nyári ifjúsági műugró Európa-bajnokságon, nincs tehát ideje álmodozni, be kell állni a sorba, és csinálnia.

Deák Kristóf és Udvardy Anna producer az Oscar-gálán
Forrás: Getty Images
OFF MÉDIA: Nehéz volt rálelni a két főszereplőre?

STEINHAUSER ANDREA: Gyerekszínészt találni egyáltalán nem könnyű, sőt, talán nehezebb, mint felnőtt színészt. Nőnek, változtak, fogszabályzójuk lesz, hirtelen már nem szeretik a kamerát... Deák Kristóffal a legelején átbeszéltük, hogy mi az elképzelése, végül nyolcvan gyerekkel kezdtük a válogatást. Először két variáció volt, fiatalabb és idősebb korosztály, végül a fiatalabbak mellett maradtunk, a rendező úgy érezte, ők hitelesebbek lesznek a filmben. Három körös válogatás volt, a végére hatan maradtak, közülük választotta Kristóf a két Dorkát. Mondhatom, hogy jól járt velük. Semmi nagyképűség nincs bennük, mindkét lány nagyszerűen dolgozott, és most is remekül kezeli a helyzetet.

OFF MÉDIA: Mit érez most?

STEINHAUSER ANDREA: Némi elégtételt, hiszen ezzel az elismeréssel, kicsit úgy érzem, az én munkámat is jutalmazták - persze a gyerekek szüleitől az elmúlt évek alatt eddig is rengeteg dicséretet kaptam. És persze kimondhatatlanul boldog vagyok.

Íme, az Oscar-díjas végeredmény:


Hozzszlsok

rdekes lehet