Keresés
  • Főoldal
  • Zene
  • Hiphop
  • Dr. Dre, Travis Scott, Eminem is reagáltak a George Floyd halála miatt kitört tüntetésekre

Dr. Dre, Travis Scott, Eminem is reagáltak a George Floyd halála miatt kitört tüntetésekre

Offmedia- 2020.06.01. 17:49
Miközben Amerika forrong, egyre többen állnak ki a rendőri erőszak ellen.
Tovább eszkalálódtak a rasszizmus és rendőri túlkapások ellen tomboló tüntetések Amerikában, amik azután törtek ki, hogy előző hét elején meghalt egy George Floyd nevű fekete férfi Minneapolisban, miután egy rendőr közel 9 percig térdelt a nyakán letartóztatás közben. A tiltakozások egyre durvulnak, a hétvégén gyújtogattak a Fehér Ház környékén, könnygázzal oszlatták a tömeget az amerikai fővárosban hétfőre virradóra, de országszerte is már több mint négyezer embert vettek őrizetbe, a Nemzeti Gárda pedig egyre keményebben lép fel, hétfő hajnalban agyonlőttek egy fiatal tüntetőt Louisville-ben.

Eközben egyre többen érzik úgy a hiphop szcénából is, hogy érdemes a platformjukat arra használni, hogy az országban tomboló igazságtalanság ellen emeljék fel a szavukat. 

Dr. Dre például Lil Wayne Young Money Radio showjában fejtette ki, hogy mik kavarognak benne az esettel kapcsolatban. "Belefájdul a szívem ebbe a szituációba" - mondta Floyd haláláról. "Olyan érzés volt, mintha az a rendőr mindannyiunk nyakára rátérdelt volna, értem ezalatt a fekete embereket. És igen, ez borzalmasan fájdalmas. Fájdalmas, mivel sosincs vége. Mit kéne tennünk ahhoz, hogy végre vége legyen? Minek kéne hozzá történnie? Ez így nem mehet tovább."

A producer azt is kiemelte, hogy a rendőrök annyira pofátlanul képések visszaélni a hatalmukkal, hogy fényes nappal, kamerázó emberek közt is képesek ilyet tenni. Pozitívnak látja viszont, hogy fehéreket is lát a tüntetők közt, és reményét fejezte ki, hogy talán most már tényleg elindul valami párbeszéd a rendőri túlkapásokról.

A közéleti témákban ritkán megszólaló Travis Scott egy hosszabb Instagram posztban fejezte ki a gyászát George Floyd családjának. A rapper szerint folyamatos a fájdalom és a düh a fekete közösségben, mivel nem hallják meg a segélykiáltásukat. "Reformra van szükségünk a rendőri eljárásokban, és felelősséget kell vállalniuk!" - írta.


JAY-Z szavak helyett inkább a tetteket preferálja. A rapper és mogul felhívta Minnesota állam polgármesterét, Tim Walz-ot, hogy arra kérje, George Floyd halálának felelősét tényleg ítéljék is el. Walz szerint barátságos beszélgetés zajlott köztük, melyet úgy foglalt össze, hogy igazságot kell szolgáltatni.


Arról már tegnap írtunk, hogy J. Cole is kiment tüntetni a saját városában, de nem ő az egyetlen, hisz Tyler, The Creator is csatlakozott a tiltakozókhoz Los Angelesben. A fosztogatásokról is megosztotta a véleményét, mint egy Instagram kommentben írta, az sem lenne baj, ha bevernék a GOLF üzletének az ablakát, mivel ez az egész többről szól, mint pár széttört üveg és falra fújt mérges graffiti.


Young Thug a neten keringő sok protest poszt közül osztotta meg az egyik legjobbat: "Inkább hagyják, hogy leégjen az egész nemzet, minthogy letartóztassanak a sajátjaik közül 3 embert" - utalva arra, hogy csak a Floydon térdelő rendőrt vették eddig őrizetbe, a helyszínen lévő másik 3 járőrt nem.


Eminem sem maradt néma, bejelentette, hogy a Shady Records is csatlakozik ahhoz a zeneipari kezdeményezéshez, melynek keretében egy napra leállnak a munkával, hogy így hívják fel a figyelmet a faji diszkriminációra. A rapper több nonprofit-szervezet támogatására is megkérte a rajongóit.

Hozzszlsok

rdekes lehet