Keresés

Eminem feltette a kérdést: mi lenne, ha meleg lennék?

Szaghmeiszter Máté- 2019.11.05. 18:41
De történt ennél valami sokkal kínosabb is.
Eminem és az LBTGQ+ közösség kapcsolata enyhén szólva is hullámzó. Shady a 2000-es évek elején imádott buzizni a számaiban, ott volt az egyik kedvenc szitokszói közt (lásd: Criminal, Drug Ballad, stb.) és habár akkoriban a hiphop általánosságban is elég melegellenes hangnemet ütött meg (legalábbis, ami a férfi-férfi szerelmet illeti), Eminemre ezzel kapcsolatban különösen sok figyelem irányult, hisz tehetségének (és fehérségének) köszönhetően az egyik legnagyobb rap sztár lett, relatíve rövid időn belül.

Eminem többször is cáfolta interjúkban, hogy bármi baja lenne a melegekkel, állítása szerint ő a "buzi" szót szimplán inzultusként használja, nem pedig a meleg közösséget akarja vele bántani. A régi rap csatákat hozta fel ilyenkor példaként, ahol rengetegen dobálóztak a szóval. Abba most ne menjünk bele, hogy már maga a szó inzultusként való használata is bántó a meleg közösségeknek, de lényeg, hogy 2001-ben együtt lépett fel Elton John-nal a Grammy-gálán, és mindenki felsóhajthatott, hogy oké, Eminem mégsem akarja felnyársalni a melegeket, szimplán nagyon szereti mondogatni "buzi" szót (ha már az n-betűs szót nem mondhatja ki), engedjük el. Elton John-nal amúgy azóta is nagyon jóban vannak, a brit énekes pedig rendre bevédi Eminemet, ha homofób botrányba keveredik, mint például 2018-ban, mikor a "Kamikaze" lemez egyik dalában lebuzizta Tyler, The Creatort, amiért az kritizálni merte a zenéjét. Ezért Eminem később bocsánatot kért, talán már ő is érzi, hogy ez manapság inkább ciki.

Na, de miért is beszélünk most erről? Mivel a napokban kikerült a netre egy eddig kiadatlan Joyner Lucas dal, melyen Eminem is szerepel egy verze erejéig. A dal címe: "What If I Was Gay" azaz "Mi lenne, ha meleg lennék". A trekk elvileg Joyner "ADHD" című debütáló nagylemezére kerül majd fel, Eminem pedig így hálálja meg, hogy Joyner besegített a tavalyi "Lucky You" című dalába. A "What If I Was Gay"-ben Joyner egy bujkáló meleg karaktert játszik, Eminem pedig a homofób barátját, aki a verze végére rájön, hogy igazából ő maga is meleg. 2002-ben lehet nagyot ütött volna a trekk, de manapság, mikor nyíltan transzexuális popsztárok turnéznak Amerika-szerte, miközben az év legnagyobb slágerét egy meleg rapper írta, és Frank Ocean saját queer bulisorozatot indít el, na ebben a légkörben ez a dal minimum felesleges. Itt egy szerzői jogok miatt felgyorsított verzió, szöveggel.

De kikerült ennél valami sokkal kínosabb is a detroiti rapperről, méghozzá egy másik kiadatlan dal, mely eredetileg a Relapse lemezhez készülhetett. A név nélküli trekkből egy apró részletet posztolt valaki Reddit-re, de hamar törlésre került, és Eminem kiadója azóta is tesz róla, hogy ne nagyon kerüljön fel sehova, amit nem csodálunk, hisz Em konkrétan arról rappel benne, hogy Chris Brown helyében ő is megverte volna Rihannát.

"Persze, hogy Chris Brown pártját fogom, én is leütnék egy ribancot. (Of course I side with Chris Brown, I’d beat a bitch down too.)" - rappelte Eminem a verzén, mely végül átdolgozott formában egy B.o.B. dalra került fel. Eminem és Rihanna amúgy nem sokkal később közös dalon szerepeltek, ez volt a "Love The Way You Lie".

Hozzászólások

Érdekes lehet