Keresés
  • Főoldal
  • Zene
  • Hiphop
  • Gucci Mane: A drogokról való szövegelés nem új dolog a rap zenében

Gucci Mane: A drogokról való szövegelés nem új dolog a rap zenében

Offmedia- 2018.03.11. 14:18
1405
Guwop szerint évtizedek óta ez megy.
Visszatérő kritika az újhullámos rapperekkel kapcsolatban, hogy dicsőítően szövegelnek a droghasználatról, néha már-már egymásra licitálva ki tudja jobban kiütni magát. Ez azért változott az elmúlt időszakban, pláne Lil Peep halála óta, de a téma máig sok vitát szül.

Gucci Mane, aki hosszú börtönévei előtt nem csak dílerkedett, de függő is volt, sokat beszélhetne erről a topikról, és ami azt illeti beszélt is nemrég a The New York Times-nak, méghozzá a "Rich Ass Junkie" című relatíve új számának elemzésével összekötve.

Gucci az interjúját azzal kezdi, hogy az ő flowját kopizták a legtöbben, ami persze vitatható, de az tény, hogy rengeteg feltörekvő rapper tanult Guwop kottájából. Az atlantai trap veterán elmondása alapján a legjobban a "lean"-re volt ráfüggve a tisztulása előtt, mely kodeines, prometazinos köhögés csillapító plusz cukros, citromos üdítő keveréke, és legutóbb Fredo Santana halt bele a használatába. Agresszívvá és paranoiddá tetté a lötty, amelyről csak börtönévek alatt tudott lejönni. 

De térjünk vissza a "Rich Ass Junkie" című dalára, amely részben saját magáról, részben a régi "vevőköréről" szól. Mint kifejtette, dílerkedése során sokszor a függők mondták neki, hogy látványosan kivan, ami azért sokat elmond Gucci akkori éveiről. Az interjúban az is szóba kerül, hogy míg a keleti parti rapperek (JAY-Z, 50 Cent) szigorúan csak az eladásról és soha nem a használatról szövegeltek, addig a déli rappereknél ez már régen is másképp volt.

"Ez a különbség New York és a dél között" - mondta Gucci, majd felhozta Pimp C, az ikonikus houstoni rapper példáját, aki anno lean túladagolásban halt meg. C már '92-ben őszintén beszélt a függőségéről a “Feel Like I’m the One Who’s Doin’ Dope” című dalában például. De Gucci más példákat is hoz a hiphop nagy történelemkönyvéből: "B.G. is sokat szövegelt a droghasználatról. Juvenile. Soulja Slim. Geto Boys. Már régóta megy ez, az öngyógyítás. És ezek voltak azok a rapperek, akik engem anno inspiráltak, mivel tudtad, hogy autentikusak, nem kamut rappelnek."

Hozzászólások