Keresés

  • Főoldal
  • Zene
  • Hiphop
  • Karácsonyi rapzenék, amikkel fadíszítés közben is gengszter maradhatsz

Karácsonyi rapzenék, amikkel fadíszítés közben is gengszter maradhatsz

Galó Kristóf- 2018.12.24. 20:39
Azért jobb, ha nem teljesen értik a család idősebb tagjai, hogy mi hangzik el, mert az előadók itt sem finomkodnak a káromkodással

A karácsonyi hangulat eléréséhez be lehet tenni Wham!-et vagy Mariah Carey-t, de ha szeretnénk a számunkra numero uno műfajt képviselni az év legmeghittebb időszakában is, akkor érdemes a következő néhány hip-hop tracket is csekkolni, hátha meghozza a kívánt hangulatot. Természetesen a csibész amerikai srácokat nehéz kordában tartani, még ilyen szentimentális napokban is kedvükre dobálják a káromkodást, szexuálisan túlfűtött költői képeket, így a családunk idősebb tagjai nem biztos, hogy szívesen hallgatnák ezeket – kivéve, ha nem értik miről van szó (*thinking meme). Ugyanakkor, ha abból indulunk ki, hogy manapság a régebbi karácsonyi nótákat is betalálják a nemi erőszak vádjával, úgy nyugodt szívvel tehetjük fel a díszeket a karifánkra, miközben a háttérben Eazy-E, Wu-Tang, Run DMC vagy épp a Run The Jewels duó szövegel.

Eazy-E – Merry Muthafuckin’ Xmas

Pontosan olyan karácsonyi zenét kapunk a gengszterrap keresztapjától, amilyet elvárnánk: elmeséli, hogyan vett rá egy csajt valami mocskos dologra. A számot átjárja az erotika, Buckwheat azon panaszkodik, hogy nem kapott füvet a fa alá, majd a számot úgy zárják, hogy kibaszott boldog karácsonyt és egy elbaszott új évet kívánnak.

Run-D.M.C. – Christmas in Hollis

A Run DMC-s srácok már konszolidáltabb és tiszteletteljesebb hangnemet ütöttek meg a saját ünnepi számukon. Run elmeséli, hogy találta meg a Mikulás pénztárcáját benne egy millió dollárral, de mivel sosem lopna a szakállas öregúrtól, inkább visszaküldte neki a pénzt. Amikor hazaért a pocakos piros levele várta a fa alatt, illetve a jótékonyan visszaküldött egy millió dollár. A szám egyébként feltűnik az akciófilmek non plus ultrájában, az 1988-as Die Hardban is: Bruce Willis afro-amerikai limó sofőrje vidáman csap a play gombra, mondván, EZ karácsonyi zene!

Snoop Dogg – Santa Claus Goes Straight to the Ghetto

A James Brown ihlette számban nem hallunk csengőket és karácsonyi dallamokat, viszont groovy basszust és Nate Dogg dalolást annál inkább. Igazi west coast karácsonyt hallhatunk, amelyben még a sokat látott gengszterek is azt hangoztatják, hogy nem baj, ha már nem hiszel a Jézuskában, mert itt az együtt töltött idő a fontos!

Wu-Tang Clan – Dashing (Reasons)

A klasszikus kilences Iron Flag című albumán megjelent számban a Jingle Bells című számot mintázták a srácok, a refrénben pedig Inspectah Deck újraértelmezi az eredeti szöveget. Mivel a számban végig ott van az ikonikus karácsonyi dallam, így könnyű meghitt érzést varázsolni az éles rímekkel és lehengerlő flowval felvértezett trackkel.

Run The Jewels – A Christmas Fucking Miracle

Killer Mike és El-P duójától megszokhattuk az elektronikusabb és erőszakosabb hangzást, amelyet egy karácsonyi címmel ellátott nóta kedvéért sem tettek félre. A végig feszült zenének vizuális megjelenítésében többek között a klisés ünnepi fotózásokat parodizálták ki: láthatjuk El-P-t egy bilifrizurás, szemüveges srácként pózolni kötött pulcsiban, illetve Killer Mike-ot, mint feka Mikulást.

Ying Yang Twins – Deck Da Club

Ha karácsonykor szeretnénk a mocskos délre utazni, akkor a Ying Yang Twins srácok zenéje tökéletes választás. Az ünnepi hangulatot biztosítja a megfelelően mintázott Deck the Hall klasszikus, a mocskos szövegért pedig ott van Kaine és D-Roc, a két atlantai hustler.

Gucci Mane – St. Brick Intro

Guwop is a Jingle Bells minta mellett tette le a voksát, amikor megalkotta a St. Brick Intro című számát, amelyben nem finomkodik a szöveggel, a klipben pedig mint napszemüveges Mikulás bulizik a karácsonyfa közelében néhány bomba nő társaságában.

Kurtis Blow – Christmas Rappin’

Valószínűleg a legelső karácsonyi hip-hop nóta, így a leginkább hallgatóbaratább is. A szám nem mintáz semmilyen ünnepi nótát, cserébe precízen kivitelezett rímelést tartalmaz több, mint 8 percen keresztül, amolyan Kurtis Blow módjára.


MF DOOM x Cookin Soul - Doom Soul

Ha valaki az underground havában készítene inkább hóangyalt, akkor melegen ajánljuk a napokban kiadott MF Doom és Cooking Soul közös, rövid projektet, amelyben Soul néhány Doom szöveg alá varázsolja oda a jazzes, soulos alapjait, illetve különböző karácsonyi bejátszással teremti meg az ünnepélyes hangulatot.

Kodak Black - Christmas in Miami

Végül itt van egy friss darab, karácsonyi lánykérésekhez tökéletes Kodak új szerelmes dala, mely egyben az "All I Want For Christmas Is You" nem hivatalos gettó folytatása.

Hozzászólások