Keresés
6O
Budapest
2017.11.24., péntek (Emma)

Masta Ace nyílt levele a hiphop helyzetéről

Offmedia- 2016.02.03. 11:00
2869
Az emszí aggódik a műfaj jövője miatt.
Masta Ace-t nem kell azoknak bemutatni, akik a rap zene szerelmesei. A brooklyn-i emszí lassan harminc éve tartozik a műfaj elitjébe. A kilencvenes években két, mára már klasszikussá vált albumot is megjelentetett. 1993-ban került piacra a gengszter rappet kiveséző "SlaughtaHouse", majd 1995-ben a keleti és nyugati oldalt kiválóan vegyítő "Sittin' On Chrome". Mindkét album hatalmas sikert ért el, a mai napig a legfontosabb lemezek között tartják őket számon. 2001-ben, saját kiadót alapított Disposable Arts néven, mely azóta is működik.


Napjaink egyik legnagyobb sztárja Eminem többször is elmondta már, hogy a kezdetek-kezdetén Masta Ace volt rá a legnagyobb hatással, mind szövegben, mind flowban. Ha figyelmesen hallgatjátok a fehér emszí korai cuccait, abszolút tetten érhető.

Masta Ace az instagramon osztotta meg gondolatait a rajongóival a hiphop jelenével és jövőjével kapcsolatban. Kifejti, hogy a mai, rádióban játszott zenékből, egy nagyon  fontos összetevő hiányzik. Méghozzá a lélek! A zenészek elfelejtették, hogy honnan jönnek, hiányzik a szövegekből a valódi üzenet és sokan csupán pénzkereseti lehetőséget látnak a rapben. Azt is megemlíti, hogy a mai sikeres előadók sokat köszönhetnek a műfaj nagy öregeinek, mégis sokan mintha direkt rombolnák a HipHop ázsióját. Nem törődve azzal, hogy leginkább fiatalok hallgatják őket. Sokak szövege öncélú és mellőz mindenféle üzenetet, tartalmat. Szerinte a kilencvenes években, melyet a rap aranykorának is szokás nevezni, még minden más volt. Az akkori emszík sokkal jobban összetartottak, sokat jártak együtt fellépni és nem hódoltak be a rádióállomásoknak a játszási időkért. Masta Ace szerint, akkor még az egész műfaj őszintébb volt, mint manapság.

Hogy ne csak a negatívumokat említsük, levelét pozítiv hangnemben zárja, mely szerint nincs még minden veszve, csak vissza kell csempészni a zenékbe a hiphop lelkét. Az előadók felelőssége, hogy olyan számokat adjanak ki a kezeik közül, melyek irányt mutathatnak a fiatal generációknak, ebből mind a hallgatók, és a zene is csak nyerni fog.

Word!

"HAS HIP HOP LOST IT'S SOUL???" -Open Letter This past weekend I appeared as a guest on "Street Soldiers" with @LisaEvers which aired on @fox5ny Saturday night and a affiliate Radio Station WQHT #hot97 early Sunday morning. As part of agreeing to be on the show I was asked to write a few paragraphs on the topic 'Has Hip Hop Lost its Soul'. Unfortunately the conversation never really lead down a path where I could make some of the points I wanted to make. I thought i would share with you all the paragraphs I submitted to the show regarding this topic: When I think about the state of today's hip hop I am reminded of Sister Souljah's iconic phrase "We Are At War"! We are at war with ourselves. We realize the importance of hip hop having a place at the table of today's music genres. We feel the need to celebrate today's successful hip hop artists because they are representing our music and culture. At the same time we are torn because when we dissect the prevailing images and messages dominating the forefront, it disturbs us. We know all too well the influence OUR music has on the next generation of young people. We notice the lack of balance in the music and messages being broadcasted to the masses of young influential fans. The SOUL of hip hop has never left. The broadcasting of that SOUL has disappeared from radio and television. The Golden age of hip hop was a truly balanced representation of hip hop. We balanced 2 Live Crew with Public Enemy. NWA was balanced by Heavy D and the Boyz. Ice T balance by Big Daddy Kane and Rakim! Many of these groups even toured together in those days. There is an unannounced agenda to the playlists that exist at today's commercial radio stations. Hip Hop's SOUL is intact...we just need MORE of it played for our children.

A post shared by mastaacepics (@mastaacepics) on
Hozzászólások