Keresés
6O
Budapest
2017.11.24., péntek (Emma)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Kult
  • A vakok számára is elkészítették Gustav Klimt A csók című remekművét

A vakok számára is elkészítették Gustav Klimt A csók című remekművét

MTI- 2016.10.13. 09:27
601
Háromdimenziós nyomtatással domborműves változatban is elkészült vakok és látássérültek számára Gustav Klimt (1862-1918) osztrák festő A csók című remekműve, a tapintható festményt a bécsi Belvedere múzeumban mutatták be szerdán.
Gustav Klimt - A csók (1907–1908) domborműves változata
Forrás: Andreas Reichinger, VRVis

A világhírű Klimt-mű kicsinyített, 42 x 42 centiméteres, megtapogatható másába érzékelőket építettek be, amelyek érintésre hangos ismertetőt adnak a megérintett képrészletről. Az ölelkező párt ábrázoló 1908-as festmény az egyik fő műve a bécsi szecesszió atyjaként számon tartott művésznek. 

"Egészen új fejezetet akarunk nyitni a vakok és gyengénlátók művészetérzékelésében" - mondta a sajtótájékoztatón a német vakok és gyengénlátók egyesületének (DBSV) kulturális referense. Reiner Delgado szerint egyszer talán eljön az idő, amikor a látássérültek otthon, saját 3D-s nyomtatójukkal, a múzeumok honlapjáról letöltve tudják reprodukálni a megismerni kívánt műalkotásokat.

A Belvedere múzeumban kiállított szecessziós remekmű háromdimenziós változata kétévi munkával készült el a látássérültek múzeumi látogatását megkönnyítő európai uniós program, az AMBAVis támogatásával.

Az Economica osztrák gazdaságkutató intézet szerint gazdasági megfontolásból is érdemes megkönnyíteni a vakok és gyengénlátók hozzáférését a művészeti alkotásokhoz. A látássérülteknek jelenleg 5,5 százaléka megy el évente egyszer egy múzeumba. Ha sikerülne a múzeumlátogató vakok számát az átlagos szintre emelni, az Európai Unió szintjén akár évi 400 millió euró többletbevétele keletkezhetne a múzeumoknak az intézet becslése szerint.

Hozzászólások