Keresés

Az Egyház követeli vissza az értékes középkori Madonna-képet

Offmedia- 2015.12.09. 14:14
289
A cseh állam tulajdonából, a katolikus egyház tulajdonába kerül egy értékes középkori Madonna-kép. A prágai városi bíróság kedden elutasította a Nemzeti Galéria fellebbezését, amely megtámadta az alsóbbrendű bíróság döntését, miszerint a Madona z Veverí (A Veveríi Madonna) elnevezésű festményt az egyházi kárpótlás keretében vissza kell szolgáltatni a katolikus egyháznak.

A prágai városi bíróság szerint, ugyanis bizonyságot nyert, hogy a festmény az egyházé és az állam nem tulajdonosa. A döntést már csak a legfelsőbb bíróságon lehet megtámadni, de ez nem befolyásolja azt, hogy a jelen ítélet kihirdetésétől számítva harminc napon belül a képet vissza kell szolgáltatni az egyháznak. 
A 14. század első feléből származó Madonna-képet a dél-morvaországi Brnóhoz közeli Veverská Bityska község plébániája követelte vissza az államtól azzal, hogy a kép a eredetileg az ő tulajdonában volt, és a településhez tartozó Veverí vár kápolnájában volt elhelyezve.
A csehszlovák állam, 1938-ban vitette el az értékes festményt a várból, valószínűleg a korabeli bizonytalan politikai helyzetre tekintettel, és később a prágai Nemzeti Galériában helyezték el. A prágai intézmény erre hivatkozva utasította el a kép kiadását, mert szerinte az egyházi kárpótlás csak a kommunista rendszer idején államosított vagyonokra vonatkozik. 
A bíróság azonban megállapította, hogy festményt hivatalosan csak 1958-ban, a kommunista rendszer idején nyilvánították állami tulajdonná, tehát vonatkozik rá az egyházi kárpótlási törvény.
"Ugyanakkor a múltból és a múlt század harmincas éveiből is több bizonyítékunk van arra, hogy a Madona z Veverí régen valóban az egyház tulajdonában volt" - jelentette ki Milan Chmelícek, a prágai városi bíróság elnöke. 
Marek Hlávka, Veverská Bityska plébánosa szerint nem céljuk, hogy a kép visszakerüljön eredeti helyére, mert a várban nem lenne biztonságban, és megőrzésének a feltételei sem adottak. A Nemzeti Galéria azt szeretné, ha továbbra is gyűjteményének a része maradhatna. A felek azonban ebben eddig nem tudtak megegyezni.

(MTI)

Ajánlott

Hozzászólások