Keresés

Felolvasómaraton kezdődött a Háború és békéből Oroszországban

Offmedia- 2015.12.09. 11:40
163
Felolvasómaraton kezdődött kedden Tolsztoj: Háború és béke című művéből Oroszországban.

A négykötetes regény tolmácsolásában színészek, politikusok, sportolók és más hírességek mellett hétköznapi emberek is részt vesznek. A hatvanórás maratont, az orosz állami televízió, rádió és a voinamir.com honlap élőben közvetíti.

Az 1812-ben, Napóleon Oroszország ellen indított hadjáratának idején játszódó regényt, az orosz és a világirodalom egyik meghatározó művét országszerte több helyszínen olvassák fel, egyebek mellett Jasznaja Poljanában, ahol az író élt, és a csecsenföldi Groznijban is.

A maraton péntekig tart, naponta egy kötet hangzik el. A felolvasást az oroszországi Irodalom éve rendezvénysorozat keretében szervezték. 

A Háború és békét Tolsztoj 1869-ben fejezte be. Oroszországban az iskolai tananyag része, és sokan ismerik a regény nyomán Szergej Bondarcsuk rendezésében forgatott, 1969-ben Oscar-díjjal jutalmazott filmet is.

A BBC új tévésorozatot készített a műből, amelyet januárban sugároz majd. A tévéfilm egyes jeleneteit Oroszországban rögzítették. A forgatókönyvet Andrew Davis írta, a főbb szerepekben Paul Dano és Lily James látható a képernyőn.

(MTI)

Ajánlott

Hozzászólások