Keresés
13O
Budapest
2017.10.17., kedd (Hedvig)
  • Főoldal
  • Aztaaa!
  • Kult
  • Mi történt a két évvel ezelőtti jegesvödör-kihívás által összegyűjtött pénzzel?

Mi történt a két évvel ezelőtti jegesvödör-kihívás által összegyűjtött pénzzel?

Szaghmeiszter Máté- 2016.07.27. 16:44
519
Szerencsére nem piros Ferrarira költötték az alapítvány vezetői.
2014-ben nem nagyon volt olyan celeb, aki ne öntötte volna le magát egy vödör jeges vízzel az Ice Bucket Challenge nevű jótékonysági kihívás részeként. Az Amerikából indult mozgalom lényege az volt, hogy felhívja a figyelmet az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) nevű végzetes bénulással járó betegségre és ezzel párhuzamosan pénzt gyűjtsön a betegségben szenvedőket segítő ALS Association támogatására. Többek között a vezető elméleti fizikus, Stephen Hawking is ezzel a betegséggel küzd, és egyelőre gyógyíthatatlan.

A kihívás nagyon hamar népszerű lett, világhírű sportolók, zenészek és híres színészek csatlakoztak a mozgalomhoz, és persze a magyar celebek sem maradhattak ki az új őrületből, bár ők sokszor inkább helyi jótékony szervezeteknek ajánlottak fel pénzt, eltérve így az eredeti céltól.

Mindezek ellenére a mozgalom több mint 100 millió dollárt gyűjtött össze az alapítványnak és az így elkezdett kutatásoknak már eredménye is van. Pár napja ugyanis bejelentették, hogy felfedeztek egy új gént, melynek köze lehet a betegséghez. "A projekt munkája rendkívül fontos és ez az új felfedezés segít jobban megismerni a betegséget." - mondta az alapítvány kommunikációs igazgatója.

A hangsúly sajnos egyelőre tényleg a megismerésen és nem a gyógyításon van, hisz az új gén csak a betegek 3%-hoz köthető, ezért aztán a kutatók is azt állítják, hogy egy nagyon hosszú folyamat első lépését tettük csak meg.

(Business Insider)

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom