Keresés

Rejtett képek a könyvekben, avagy a Fore-edge festészet

Erdélyi József Attila- 2016.02.10. 12:56
284
A képeskönyv nem újdonság manapság, de az, hogy mit rejtenek a lapok élei, egy egészen más történet...

Egy egészen meglepő és érdekfeszítő cikket olvashatnak azok, akiknek újat mondunk azzal, ha azt mondjuk: Fore-edge festészet. Ehhez persze nyitottak kell, hogy legyünk a művészetekre...

A „fore-edge”, mint angol szó, magyarul annyit tesz, hogy külső él. Így már nagyjából lehet kapizsgálni, hogy mire próbálunk kilyukadni a cikk hátralevő részében.

Ez a technika arra alapszik, hogy a könyv lapjainak széleit festik be. A mű legtöbbször csak akkor látható, ha az oldalakat behajlítjuk. Amikor a könyv „zárt” állapotban van, akkor eltűnik a festmény vagy rajz.

Egyes feltételezések szerint, ez az eljárás a 17. század közepén jelent meg. Az első ilyen alkotásnak, a Britannica Enciklopédiát tartják, ami mellesleg a legrégebbi még nyomtatásban lévő enciklopédia.

elülső él festés legyezőszerűen animált gif

A legnagyobb fore-edge gyűjteményt az amerikai Boston Public Library őrzi. Itt készítettek először videókat és gif-eket a festményekből. Azelőtt a fore-edge festészet csak szűk körben volt ismert.

Néhány éve Colleen Theisen, az Iowai Egyetem levéltárában bukkant rá Robert Mudie, 1837-ben megírt Ősz című könyvére, amely tökéletesen szemlélteti a fore-edge művészetét.

Ősz:

ősz

A szóban forgó Robert Mudie, 1777-1842 között lapszerkesztő és író volt Skóciában. Miután az Ősz című könyv ilyen meglepetést hozott, megvizsgálták a másik három művét is: Tavasz, Nyár és Tél. Ezek ugyanolyan rejtett festményeket bújtattak el a lapok élein, mint a legelső analizált mű.

Tavasz:
spring02

Nyár:
summer02

Tél:

winter02

Pontos magyarázat egyelőre nincs ezekre a képekre, de nem is kellenek...Hiszen a művészet nagyját és kézzelfoghatóságát, pont az ilyen rejtett és kreatív módszerek adját, mint a Fore-edge festészet.

Forrás: Johns Hopkins Library: Special Collections & Archives


Még több kép ITT!

Ajánlott

Hozzászólások