Keresés
3O
Budapest
2017.11.20., hétfő (Jolán)

Új Bosch festményt fedeztek fel

Helstáb Laura- 2016.02.07. 09:30
249
A 16. század kiemelkedő művészéről eddig úgy tudták, csupán 25 művet hagyott maga után - most kiderült, hogy 26-ot.
Hieronymus Bosch holland festőművész az 1500-as években alkotott, és a szürrelizmus legfontosabb előfutára volt. Különleges képein az emberi bűnöket, gonoszságot ábrázolta, mindezt abban a korban, amikor a vallás határozta meg a festészet tematikáját. Bár azóta is a festészet egyik legvitatottabb és leggazdagabb szimbolikát alkalmazó alakja, eddig csak 25 képe volt ismert. A kutatók most beazonosítottak egy újabbat, amelyet eddig egyik tanítványának tulajdonítottak.

Szent Antal megksértése
Forrás: Robert G. Erdmann/Bosch Research and Conservation Project

A Szent Antal megkísértése című mű az 1500-as évek elején készülhetett, és a Kansas City-beli Nelson-Atkins Museum of Arts tulajdonát képezi. A képet a művész halálanak 500. évfordulójára rendezett, nagyszabású kiállítása anyagának összeállítása közben fedezték fel. A kiállítás február 13-án nyílik Bosch szülővárosában, 's-Hertogenbosch-ban, és 20 képet tartalmaz majd, köztük az újonnan felfedezettet. Egyik leghíresebb képe, a Gyönyörök kertje azonban nem lesz a kiállított képek között, mert ez a spanyol nemzeti múzeum, Prado tuljadona, és több mint 400 éve nem hagyta el a helyét.

Gyönyörök kertje

A Szent Antal megksíértése valójában egy nagyobb triptichon (három táblából álló, szárnyas oltár) része lehetett, melyet valahogy szétszedtek az évek során. Azért is volt nehezen felismerhető, mert többen hozzányúltak, megváltoztatták, és felszín alatti rétegek feltárása mutatta meg az eredetit. 

Forrás: Robert G. Erdmann/Bosch Research and Conservation Project

Hozzászólások