Keresés

A smink pszichológiája

Helstáb Laura- 2016.09.13. 17:08
Nemcsak a külsőnket, a személyiségünket is máshogy ítélik meg, ha ki vagyunk sminkelve?
Egy érdekes kutatás szerint igen, ráadásul a nemek véleménye eltér: a férfiak több presztízst tulajdonítanak a kisminkelt nőknek, a nők pedig dominánsabbnak látják őket - de egyben szexuálisan kicsapongónak is.

Az eredményre azután jutottak a skóciai Stirling Egyetem kutatói, hogy férfi és női résztvevőket megkértek, ítéljék meg a nekik mutatott, kisminkelt vagy smink nélküli arcokat a vonzóság, presztízs és dominancia szempontjából. Míg abban nagyrészt egyetértettek, hogy szebbnek és vonzóbbnak találták a nőket sminkben, csak a nők tartották azonban őket dominánsabbnak, és csak a férfiak tulajdonítottak nekik magasabb presztízst.

Forrás: iStock/Getty


Ezután egy következő kutatásban azt is megvizsgálták, féltékenyebbek-e a nők azokra a társakra, akik ki vannak sminkelve: az eredményekből kijött, hogy igen, mert a nők szerint sminkben vonzóbbak és szexuálisan felhívóbbak a férfiak számára, ezért konkurenciát jelentenek. A sminkben tehát sokkal inkább az számít, mi milyen jelentést tulajdonítunk neki, és a kutatás arra is rámutatott, hogy a nők közötti versengésben és a dominancia, presztízs megítélésében sokkal nagyobb szerepet tölt be, mint akár a párválasztásban.

(Forrás)

Hozzászólások

Érdekes lehet