Keresés

Kinek van szüksége lájkokra?

Helstáb Laura- 2016.09.27. 14:25
Egy kutatás érdekes összefüggést talált a lájkok és a céltudatosság között.

Van, akiket kevésbé befolyásol, hányan lájkolják a posztjait, másnak viszont nő vagy csökken tőle az önbizalma - mi a különbség? A Cornell Egyetem kutatói ezt vizsgálták egy kísérletben. A résztvevők sok vagy kevés lájkot kaptak a képeikre egy, Facebookot imitáló, közösségi oldalon, de csak azok érezték, hogy a lájkok befolyásolták az önértékelésüket, akik egy előzetes kérdőív kitöltése alapján kevésbé voltak céltudatosak.

A célokra fókuszálás teremt egyfajta stabilitást az önértékelésben: akik céltudatosabbak, a hosszú távú előnyöket tartják szem előtt, és az olyan azonnali megerősítések, mint a lájkok, kevesebbet jelentenek számukra. Jobban el tudják választani egymástól a közösségi média visszajelzéseit és a valós teljesítményt. Akik nem látnak maguk előtt célt, nem céltudatosan élik az életüket, azokat sokkal inkább befolyásolják az azonnal elnyerhető "eredmények", úgy mint a lájkok. Náluk az önbecsülés szorosabban összekapcsolódik a lájkokkal, mint azoknál, akik hosszú távú célok eléréséért küzdenek. A lájkokkal elnyert önbecsülés azonban csak rövid távú illúzió, ami sokszor nem a valós teljesítményt vagy személyiséget tükrözi.

Kíváncsi vagy, mások milyen célokat tűztek ki maguk elé, és hogyan küzdöttek meg értük? Könyvajánlónkbanerről olvashatsz. 

Hozzászólások

Érdekes lehet