Keresés

A felnőttek 10%-a onychophagiában szenved, köztük vagy Te is?

Fiji- 2016.09.24. 19:54
A statisztikák szerint meglepően sokan rágják a körmüket. Minden második-harmadik gyermek átesik ezen a rossz szokáson, azonban a felnőttek 10%-ánál megmarad. A hátterében komoly lelki okok húzódhatnak, ezért bármennyire is ciki, sokszor embert próbáló dolog róla leszokni.
Forrás: Jerzy Gorecki/Pixabay

Megfigyelték, hogy a legtöbb körömrágó úgy rágja a körmét, hogy sokszor nem is tud róla. Annyira berögzült cselekvéssé válik, hogy a leszokás kicsit sem könnyű. Sokszor még akkor is komoly kihívást jelent abbahagyni, ha nagyon sok tanácsot, javaslatot és segítséget kap az ember. Egyik napról a másikra valóban nehéz legyőzni (hasonlóan, mint a dohányzással szakítani), de nem lehetetlen. Vannak, akiknek sikerült hónapokig megállni, hogy ne vegyék a szájukba körmüket, de a rossz szokás mumusként újra és újra visszatért életükbe, ezért azt javasoljuk, hogy még mielőtt a következő leszokást segítő tippeket követnéd, először próbáld meg magadban megfogalmazni, hogy mikor és miért szoktad rágni a körmöd.

Azért rágom a körmöm, mert...
  • unatkozom. (Ebben az esetben megoldást jelenthet a firkálás vagy a rajzolás.)
  • ideges vagyok. (Fogd meg a párod kezét, és garantáltan megnyugszol majd.)
  • stresszes vagyok. (A meditáció, a jóga és a nyugtató teák segítenek a megnyugvásban.)
  • megmagyarázhatatlan erős késztetést érzek. (Haladéktalanul keresd fel orvosod!)
Miután ezt tudatosítottad, állítsd fel magadnak a célt - ezt jó, ha le is írod -, ezt követően pedig válassz ki két-három olyan tevékenységet, amit akkor fogsz csinálni, ha legszívesebben a körmöd rágcsálnád pl. ilyenkor igyál egy pohár vizet, egyél egy kocka csokit, de akár a zárójeles megoldások is segíthetnek. 

Nagyanyáink körömrágás ellen általában csípős paprikát vetettek be. Azt gondolták, hogy ha bekenik vele a körmöket, akkor a gyereknek egy életre elmegy majd a kedve attól, hogy rágja azokat. Sajnos, sok esetben azért, mert a problémát nem globálisan kezelték, hatástalannak bizonyult. A legtöbb férfi (és újabban a nő is) az ápolatlan kezeket igénytelennek tartja. Sőt, a rágott körömnél van még illúziórombolóbb, ami nem mást mint a lepattogott körömlakk. Sokan a körömrágás ellenszerének tartják a festett körmöket, azonban ez sok esetben nem megoldás, inkább csak ront a helyzeten. A legtöbb körömlakk nehézfémet tartalmaz, mely a szervezet számára kicsit sem egészséges. Mostanra léteznek speciálisan a célra kialakított, hipoallergén és színtelen körömlakkok, melyeket férfiak és gyerekek is használhatnak. A többi körömlakkhoz hasonlóan a titok a keserű, kellemetlen ízben van, illetve abban, hogy ezeknek a csodaszereknek köszönhetően a köröm gyorsabban regenerálódik. Rendszeres használat mellett a körmök visszanyerik egészségüket, és nem fognak töredezni sem. Ezen kívül ideiglenes megoldást jelenthetnek a műkörmök, melyeknek köszönhetően a rágás alapból lehetetlen. Szóba jöhet még a sós peeling, mellyel nemcsak a rágást lehet csillapítani, hanem széppé és puhává is varázsolja a kezeket. A pakolás elkészítéséhez szükséged lesz himalájai sóra, minőségi olajra - olíva, mandula, kókusz vagy rózsa. A hozzávalókat 1:1 arányban keverd össze, és napi 3 alkalommal masszírozd bőrödbe. A maradék pakolást pedig tedd a hűtőbe.

Hozzászólások

Érdekes lehet