Keresés
16O
Budapest
2017.10.21., szombat (Orsolya)
  • Főoldal
  • Red
  • A fiatalok negyede semmilyen módszerrel nem védekezik szex közben

A fiatalok negyede semmilyen módszerrel nem védekezik szex közben

Helstáb Laura- 2016.09.26. 18:35
2646
A harminc alattiak negyede semmilyen fogamzásgátló módszerrel nem védekezik, és minden tizedik magyar fiatal vett már be esemény utáni tablettát.
A szexuális felvilágosítás kudarcát - vagy éppen teljes hiányát - mutatják az MSD Pharma Hungary Kft. megbízásából készített reprezentatív kutatás eredményei*. A fiatalok nagyon nagy része nincs tisztában a fogamzásgátlás hogyanjával, de talán még a miértjével sem a számok alapján, pedig a 30 alattiak 69%-a él legalább heti rendszerességgel szexuális életet, ebből 11% alkalmai partnerekkel. Ehhez képest kevesebb, mint a válaszadók fele (44%) szed fogamzásgátló tablettát, többen a hormonok helyett inkább a "természetes módszerekre" hagyatkoznak. A fiatalok negyede (24%) nem is védekezik, negyedük pedig a megszakításos módszert használja, ami kockázatosságában a nem védekezést követi. Sokan pedig a pillanat hevében egyszerűen megfeledkeznek a védekezésről, és belemennek a szexbe anélkül, mert ilyenkor lássuk be, a legtöbbször nem a józan ész vezérli az embert - és erről nem is tehetünk, biológiailag így vagyunk kitalálva.

Forrás: iStock/Getty

Melyik a legbiztonságosabb módszer?

A teherbeesés valószínűsége természetesen védekezés nélkül a legnagyobb, de a megszakításos módszer se sokkal jobb, mert nemcsak ejakulációkor, hanem már szex közben is juthatnak spermiumok a hüvelybe. A népszerű naptármódszerre sem érdemes feltenni a jövőnket: még ha tökéletesen kiszámoljuk az ovuláció idejét, akkor is lehet rá 9% esélyünk, hogy teherbe esünk azon kívül. Az óvszer, a pesszárium és a spermaölő készítmények már egy fokkal jobbak, de még mindig necces: óvszer mellett is van 2% esély a teherbeesésre. A legbiztosabbak az olyan módszerek, mint a kombinált tabletta, a tapasz és hüvelygyűrű, ahol körülbelül annyi az esély a terhességre, mint a sterilizáció esetén, de csak akkor, ha helyesen alkalmazzuk őket. Nőgyógyászhoz menni és kikérni a véleményét, hogy melyik módszert válasszuk, egyáltalán nem ciki, sőt, még az első alkalom előtt érdemes megtenni. Kevesen tudják például, hogy az esemény utáni tabletta sem garancia a terhesség megelőzésére, cserébe viszont nagyon felborítja a szervezet hormonháztartását.

Más, bizarr módszerekkel is megismerkedhetünk a most nyílt „Évezredes fogamzásgátlás” című kiállításon, mely a védekezés történelmét mutatja be az állatbél óvszerektől kezdve a mézzel kevert krokodilürülékig. A kiállítás ingyenesen megtekinthető szeptember 26. és október 2. között az Extra Budapestben (Klauzál utca 15.).

*A kutatást 1200 fő bevonásával az NRC készítette.

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom