Keresés
5O
Budapest
2017.11.21., kedd (Olivér)

Érdekes karrierek #5: Mumford & Sons

Offmedia- 2015.09.07. 10:36
663
A népszerű énekesek/énekesnők karrierjének bemutatása után most egy kicsit az együttesek pályafutásának vizére eveztünk. Az előző együttes a Florence & The Machine volt, most pedig lássuk mit tudnak a fiúk...

A brit folk-rock banda, a Mumford & Sons 2007-ben alakult. Előtte a Noah & The Whale zenei projektben vettek részt. Végül hárman – Winston, Marcus, Ted – együttest hozták létre a folk énekesnővel, Laure Marling-gel. A Mumfordék pályafutásukat a Little Lion Man című vezérszámmal kezdték meg, mely a Sigh No More debütáló albumon kapott helyet. A lemez pozitív visszhangra tett szert, mely még most is tart. A formáció friss fuvallatként hódította meg a zenei világot, és betöltötte a kommersz zenék okozta űrt. 

Az együttes mindegyik tagja rendkívül egyedi és érdekes személyiség. A srácok dalaiból egyértelműen visszaköszönnek érzéseik, illetve életük döntései. 

Az együttes frontembere Marcus Mumford, aki az ACF Wimbledon focicsapatnak szurkol, már az egyetemi évek alatt megírta a debütáló album tracklistájának jelentős részét. Egyetemi tanulmányait megszakította és a zenével kezdett el kacérkodni. Játszik mandolinon, gitáron, dobon és még a banda fővokalistája is. Érdekes, hogy Marcus játszott lábdobon és tamburán. 

Az énekes 2012-ben feleségül vette a Carey Mulligan (Great Gatsby), színésznőt, akivel sokáig szoros barátságban állt. A Babel (2012) album sikere után, 2014-ben a Lost On the River: The New Basement zenei projektben működött közre, mely Bob Dylan dalait dolgozta fel. A legendás zenész szerzeményeit olyan előadók adták elő, mint például Elvis Costello, Rhiannon Gidens, Jim James vagy Taylor Goldsmith.

Az együttes következő említésre méltó tagja Winston Marschall, aki bendzsón játszik és elektronikus gitáron. Winston hátrahagyva a családi vállalkozást zenészként kezdte meg pályafutását. 

Ben Lovett édesen árulta el, hogy ruháit anyukája vásárolja. Lovett az együttesben főleg a billentyűs hangszerek, a zongora, a harmonika és a dob mellett fordul meg, de olykor vokálra is vetemedik. A zeneiparban nemcsak zenészként van jelen, hanem közreműködött például Ellie Goulding Lights albumának készítésénél is. Társalapítója a Communion kiadónak, amely olyan zenészeket képvisel, mint például Ben Howard, Gotye, Foy Vance, Matt Corby, Daughter és mások. 

A basszgitáros, Ted Dwane a zenén kívül szenvedélyes fényképész hírében áll. Saját kiállítása is volt már. Winstonnal és Marcusszal együtt zenéltek, mikor csatlakozott hozzájuk a folk énekesnő, Laura Marling. Ted-nél 2013-ban agyhártyagyulladást diagnosztizáltak, melynek következtében kórházi kezelésre szorult. Az együttesnek ezért több koncertet is le kellett mondania, de az operáció után pár nappal már a Glastonbury Festiválon fellépett a banda. 

A srácok nemcsak egy jó csapatot alkotnak, hanem nagyon szórakoztató emberek, akik a jó whisky-t és a konyakot sem vetik meg. Továbbá arról is híresek, hogy bárhol és bármikor képesek elkezdeni zenélni. 

A sikert az együttes számára a 2009-es Sigh No More album hozta. A karakteres hangzás olyan hangszereknek köszönhető, mint például a bendzsó, a harmonika, mely az egyedülálló ritmusban jut kifejezésre. A rajongók az élő koncerteken ezért teljesen megőrülnek: énekelnek, ugrálnak és sikoltoznak. Nem hagyhatjuk szó nélkül az énekes harmonizáló hangját, valamint a témákat, melyek lírai és drámai dalszövegek ölelnek fel. Középpontban van a szerelem, a hit, a remény, a család, a természettel való kapcsolat, az elvesztés, vagy akár az életcélok. 

Legfrissebb albumuk, a Wilder Mind az év májusában jelent meg. Mumford & Sons kontójára írható 51 jelölés, és 14 díj elnyerése, mely alól természetesen a Grammy sem kivétel. A Babel albumuk 2013-ban elnyerte az Év lemeze díjat és 2014-ben a Big Easy Express díját a Best Long Form Music Video kategóriában az Old Crow Medicine Show és Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes együttessel. 

  

Mumford & Sons egy igazi inspiráló banda, reméljük, hogy az új albumban megjelenő elektronikus elemek az eddigiekhez hasonló elismerést vívnak ki maguknak.

Hozzászólások