Keresés
4O
Budapest
2017.11.17., péntek (Hortenzia, Gergő)

Aktuális - Tömegoszlatási kisokos

Offmedia- 2015.09.21. 13:00
201
Futballhulligánok? Migránsok? Politikai tüntetők? Ezt kapják a nyakukba!

rendorok konnygaz

Magyarországon az elmúlt években többször fordult elő, hogy a rendőrségnek tömeget kellett oszlatni. Gondoljunk csak a 2006-os tüntetésekre, vagy a közelmúltban a magyar-román meccs előtt és után történtekre, esetleg a röszkei határátkelőnél történt jelenetekre, amikor a migránsok zavargását szüntették meg a karhatalmi erők.

Többféle tömegoszlató fegyver létezik, nézzünk párat. A legismertebb és legegyszerűbb a gumibot. A vegyi anyagok közül a legismertebb a könnygáz vagy a gumibot. Hanggal, fénnyel, mikrohullámmal is azonnali hatást érhetünk el.

A hangágyú például az egyik legjobb, egy megfelelően erős változatnál a támadók rögvest a földre vetik magukat, gyakran a testnedvek is megindulnak, olyan erős a hatás. Például a lengyel rendőrség is ezt az eszközt vetette be a 2012-es foci Európa-bajnokságon, illetve a torontói G20-csúcs tüntetői is megismerhették hatásosságát.

A gumilövedék ugyancsak ismerős lehet a hírekből, akárcsak a vízágyú. Az erős, viszonylag hideg vízsugár gyorsan elsöpri az ellenkezőket. Igaz, mégsem tökéletesen hatásos fegyver, ráadásul a tüntetések brutális leverésének asszociációja lett, így nem egy országban már igyekeznek eltekinteni a használatától. A gumilövedékek bevetése a törvény szerint nem minősül fegyverhasználatnak, így ezt előszeretettel alkalmazza a rendőrség.

Egyre gyakrabban szerepel a hírekben a sűrített levegős, vagy CO2-fegyver, amellyel szétporladó lövedékeket vagy gázt, olykor festékpatront lőnek ki. Ez utóbbi a támadók későbbi azonosítását segíti elő. A villanógránát erős fény- és hanghatást produkál, kiváló a zárt térben lévő bűnözők pillanatnyi megbénítására.

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom