Kövess minket

Sport

Ezért fuss, így fuss!

A rendszeres sport a kiegyensúlyozott életmód fontos része. Nemcsak a kondidat javítja, hanem a lelkednek is jót tesz. Fontos azonban pár szabályt betartani ahhoz, hogy hosszú távon is élvezetes és eredményes legyen a futás.

Megosztva

Miért érdemes futni?

A rendszeres futás mellett számos érv szól. Ez az egyik legegyszerűbben kivitelezhető sport. Futásra szinte bárhol van lehetőség. Beltéren vagy a szabadban, városban vagy vidéken, otthon vagy nyaraláskor egyaránt végezhető sport.  Bár nem igényel különleges eszközöket, egy jó futócipő és egy praktikus öltözék mindenképp szükséges hozzá.  A rendszeres futás pozitív hatással van testünkre, lelkünkre egyaránt.

A futástól lehet fogyni, erősödni, szálkásodni. Egy jó edzésprogram és megfelelő kitartás segítségével gyönyörű szikár izomzatot építhetsz. A zsírégető mozgás következtében erősödik a csontozat és az izmok, az állóképesség mellett az immunrendszert is javítja. A rendszeres testmozgás mellett figyelj oda az egészséges étrendre is, hogy igazán jól érezd magad a bőrödben!

A futás a teljes élet szerves része lehet, hiszen nemcsak a testet, hanem a mentális állapotot, szellemi teljesítőképességet is jótékonyan befolyásolja.

A futásra egyfajta meditációs gyakorlatként is tekinthetünk, hiszen ilyenkor a monoton mozgás hatására könnyebb befelé figyelni, és elengedni a negatív gondolatokat. Kitűnő feszültségoldó, és más sporttevékenységhez hasonlóan, futás közben a mozgás hatására endorfin szabadul fel, így valóban boldognak érezheted magad egy kellemes kocogás után.

Miben fuss?

A legfontosabb futókellék a futócipő. Egy jó minőségű cipő nem olcsó, de mindenképp érdemes beruházni rá, különben – megfelelő cipő nélkül – hosszútávon komoly egészségügyi problémáid alakulhatnak ki. Éppen emiatt ajánlott szaküzletben vásárolni, ahol remek segítséget kaphatsz a számodra ideális cipő kiválasztásához.

A futáshoz válassz kényelmes, jól szellőző, jó nedvszívó képességű ruhát. Ha hűvösebb időben is a szabadban futsz, öltözz rétegesen, és törekedj arra, hogy az intenzív mozgás közben is komfortosan érezd magad.

A legjobb futóterep

Az, hogy ki, hol és milyen körülmények között szeret futni, nagyon változó. Ha még kezdő vagy, próbálj ki több módszert is, hogy megtapasztald, mi az, ami neked igazán bejön. A futópadon futás azért praktikus, mert mindig kellemes hőmérsékleten lehet rajta futni, ráadásul a gép egyenletes tempót diktál.

Ha te is az egészséges, kiegyensúlyozott életmód híve vagy, imádni fogod a szabadban történő futást. A szabadtéri futás sokkal változatosabb helyszínen történik, itt azonban meg kell küzdeni az esetleges egyenetlen pályával, a szintkülönbségekkel, változó időjárási viszonyokkal, és meg kell tanulnod saját magadnak diktálni a tempót. A kinti futás nagy előnye többek között, hogy szinte bárhol, bármikor kivitelezhető.

Szabadtéri futásnál, ha teheted, kerüld az aszfaltos útszakaszokat! A beton nagyon rugalmatlan anyag, ami a boka-, térd-, csípőízületekben merev ütközéseket eredményez minden lépésnél, így gyulladást, porclágyulást, később porckopást okozhat.

Az ideális futóedzés

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a futás előtti bemelegítés, és a sport utáni nyújtás. Ezt semmiképp ne hagyd ki! Az edzés hossza, intenzitása és rendszeressége kondíció és testalkat függvénye. A mértékletesség, mint a kiegyensúlyozott, egészséges életmód egyik fő szabálya a futás során is nagyon fontos. Nem szabad hirtelen túlterhelni a szervezetet, mert az sérüléshez és kudarcélményekhez vezethet. Fokozatosan kell megtanítani a testet erre a mozgásra is. Fontos, hogy a pulzusod ne szökjön az egekbe, és ne hajtsd túl magad. Ha nem bírod, színezd a futást intenzív sétával. Fontos a megfelelő mozgás és légzés elsajátítása is. És ne feledd, ami nélkülözhetetlen, az a kitartás! Ne várd, hogy két alkalom után lefutod a maratont, és gyönyörű izmos tested lesz. A rendszeres, mértékletes edzéseknek és kitartásnak azonban meglesz az eredménye.

Tippek kezdő futóknak:

  • Fokozatosan terheld magad! Napi 20 perc kocogás már elindítja a szükséges folyamatokat szervezetedben.
  • Ne rohanj! Egyenletes tempóban fuss 3 percet, majd iktass be 1 perc gyaloglást. A futás intervallum hosszát fokozatosan növeld annak megfelelően, hogy fejlődsz.
  • Heti három alkalom ideális mennyiség, tervezd meg előre, hogy mikor mész, így könnyebb tartani az edzéstervet.
  • Ha nehezen szánod rá magad a rendszeres sportra, keress edzőpartnert, így mindig van, aki ösztönöz.
  • Tűzz ki konkrét célokat, így a motivációd is erősebb lesz.

Futóversenyek

Manapság már egyre több lehetőség adódik, hogy futóversenyeken is próbára tedd magad. Ha szeretnél te is futóversenyen részt venni, arra törekedj, hogy a versenytávot már az esemény előtt egy hónappal le tudd futni az edzésen. Tehát, ha 10 km-es versenyen indulsz, akkor ezt a távot legalább egy hónappal a verseny előtt már biztonságosan tudd teljesíteni az edzéseken is.

A hagyományosan ősszel megrendezésre kerülő Spar maraton például azért is izgalmas, mert a Nestlé támogatásával ennek keretein belül rendezik meg a Nestlé Családi futást, melyre akár az egész családot elviheted. 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés