Keresés
11O
Budapest
2017.10.22., vasárnap (Előd)
  • Főoldal
  • Sport
  • Nem sikerült legyőznie a rákot, elhunyt Johan Cruyff

Nem sikerült legyőznie a rákot, elhunyt Johan Cruyff

Offmedia- 2016.03.24. 16:18
189
A hollandok legendás labdarúgója, edzője hatvannyolc éves volt.


Cruyff - aki fiatal korától kezdve, mintegy 25 éven keresztül erős dohányos volt - októberben hozta nyilvánosságra, hogy daganatos megbetegedést diagnosztizáltak nála egy barcelonai klinikán. Februárban még úgy fogalmazott, hogy nyerésre áll a tüdőrák elleni küzdelmének első félidejében.

Szóvivője, Carole Thate bejelentése szerint egy barcelonai klinikán, a családtagjai körében hunyt el.

A Hendrik Johannes Cruijff néven Amszterdamban született labdarúgót minden idők egyik legjobb irányítójának tartják a sportágban. A Rinus Michels edző által kidolgozott úgynevezett totális futball képviselője volt az Ajax és a holland válogatott játékosaként is.

Az amszterdami klubcsapattal játékosként - nyolc bajnoki cím mellett - háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját, az Aranylabdát szintén háromszor kapta meg. A holland válogatottban 1966-ban Magyarország ellen mutatkozott be, és rögtön megszerezte első gólját. A nemzeti csapattal világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes volt.

Az FC Barcelona vezetőedzőjeként ugyancsak ünnepelhetett BEK-győzelmet, valamint KEK-et is nyert. Abban az időszakban, 1991-ben koszorúérműtéten esett át, s azután felhagyott a dohányzással. Edzőként legutóbb 2009 és 2013 között tevékenykedett, amikor a katalán válogatottat irányította. Tavaly novemberig az Ajax szaktanácsadójaként dolgozott.

(MTI)

Hozzászólások

#OFFHetiKvíz

Azt gondolod, mindent tudsz Rihannáról? Lássuk!
Forrás: Getty Images
Játszom