Kövess minket

Sport

NHL előzetes – Címvédésre készül a Pittsburgh a centenáriumi évben

Címvédésre készül a Pittsburgh Penguins az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) centenáriumi évében, és mivel a csapat magja megmaradt, erre jó esélye is van.

Megosztva

Az NHL 1917 óta rendezi meg a világ legerősebb bajnokságát, előtte NHA néven futott a sorozat. A magyar idő szerint csütörtök hajnalban induló lenne a 100. NHL-es idény, ám bérvita miatt elmaradt a 2004/05-ös kiírás, így hivatalosan most a 99. szezonnak vágnak neki a csapatok.

A Pittsburgh Sidney Crosbyra, Jevgenyij Malkinra és Kris Letangra támaszkodhat, a nyáron alig volt mozgás a keretben, igazából az a kérdés, hogy az előző idényben berobbant fiatalok lesznek-e még jobbak. Utoljára a Detroit Red Wingsnek sikerült a címvédés még 1998-ban.

Az Alekszandr Ovecskin fémjelezte Washington Capitals erősen fogadkozik, hogy most már nemcsak az alapszakaszban, hanem a rájátszásban is remekelni fog, és ezúttal elnyeri a Stanley Kupát.
Nyugaton a 2010-ben, 2013-ban és 2015-ben is bajnok Chicago Blackhawks mellett a legutóbb döntős San Jose Sharks is favorit.

A nyáron több meghatározó játékos váltott klubot, közülük is kiemelkedik a Shea Weber-P.K. Subban csere. A két, fejenként közel 10 millió dolláros éves fizetésű kanadai hátvéd új környezetben szeretne bizonyítani. Weber a Montreal Canadienst, Subban a Nashville Predatorst repítené minél messzebbre. A Montreal is szeretne bajnok lenni, azok után, hogy a világ legjobbjának tartott kapusa, Carey Price felgyógyult hosszú sérüléséből és szeptemberben már világkupa-diadalhoz segítette a kanadai válogatottat. Amúgy 1993-ban – éppen a Canadiens révén – avattak utoljára bajnokot a sportág őshazájából.

Érdemes lesz majd figyelni több sztárra is. A 44 esztendős cseh Jaromir Jagr (Florida Panthers) 1868 ponttal kezdi a szezont, és ha szerez 19-et, akkor beéri az örökranglista második helyén álló Mark Messier-t. A legendás Wayne Gretzky 2857 pontja megdönthetetlennek tűnik. A svéd Henrik Sedin (Vancouver Canucks) 970, Ovecskin 966, Crosby 938 pontos, és jó eséllyel lesznek „ezredesek”. Két Sharks-csatár, Joe Thorton és Patrick Marleau is jubileum előtt áll: előbbi 964 gólpasszal, társa 481 góllal kezdi az évadot. A szlovák Marian Hossa (Chicago) már a nyitónapon 500 gólos lehet, ettől egyetlen találat választja el.

A szezonban négy szabadtéri találkozót rendeznek. Október 23-án Winnipeg Jets-Edmonton Oilers, január elsején Toronto Maple Leafs-Detroit Red Wings, január 2-án St. Louis Blues-Chicago és február 25-én Pittsburgh-Philadelphia Flyers meccset tartanak nyitott pályán. Az All Star-gálának január 29-én Los Angeles ad otthont.

A csapatonkénti 82 mérkőzéses alapszakasz április 9-én zárul, majd következik a közel két hónapig tartó menetelés a Stanley Kupáért.

Hosszú évek után ismét van magyar játékos NHL-es klub kötelékében: Vay Ádámot a májusi, oroszországi világbajnokság után igazolta le a Minnesota Wild, és a 22 éves kapus eleinte valamelyik tartalékegyüttesben – vagy az Iowa Wildban (AHL) vagy a Quad City Mallardsban (ECHL) – kap lehetőséget. Korábban 2004-ig Szuper Levente, 2008-ig Vas János állt NHL-es gárda alkalmazásában, mindketten az AHL-ig jutottak.

Stanley Kupa-győztesek 2007 óta:
2007: Anaheim Ducks
2008: Detroit Red Wings
2009: Pittsburgh Penguins
2010: Chicago Blackhawks
2011: Boston Bruins
2012: Los Angeles Kings
2013: Chicago Blackhawks
2014: Los Angeles Kings
2015: Chicago Blackhawks
2016: Pittsburgh Penguins

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés