Keresés
3O
Budapest
2017.11.21., kedd (Olivér)
  • Főoldal
  • Sport
  • Meglepő, milyen sportteljesítményben lett a legjobb Magyarország

Meglepő, milyen sportteljesítményben lett a legjobb Magyarország

Offmedia- 2016.09.09. 16:54
613
Végre egy pozitív mutatóban, a hetente ötnél többször sportolók arányában kerültünk az elsők közé.

Forrás: Stockphoto

2009 és 2014 között Európában 39%-ról 42%-ra nőtt azoknak az aránya, akik soha nem sportolnak. Bár az EU-ban még mindig Magyarország elhízási mutatói a legelkeserítőbbek, itthon 2009-hez képest jelentős, 10%-os javulás tapasztalható a hetente legalább ötször sportolók arányában, ami a lakosság 15 százaléka - ezzel Svédországgal karöltve elsők közt vagyunk. Ezt erősítendő a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) Imre Géza kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőrözővel, Czene Attila olimpiai bajnok úszóval és Joó Abigél Európa-bajnok cselgáncsozóval közösen újra sportolni hív mindenkit szeptember 10. és 18. között.

Az Eubarométer adatai szerint az európai lakosság jelentős része (59%) csak nagyon ritkán, vagy soha nem sportol. Ezen az a tény sem segít sokat, hogy egy átlagos napon a válaszadók körülbelül harmada (69%) 2,5-8,5 órát tölt ülve, a legszélsőségesebb eseteket tekintve pedig több mint 8,5 órát (11%).

Elsők és utolsók

Persze vannak követendő példák: az EU fizikailag legaktívabb polgárai az északi régióban élők. Svédországban a megkérdezettek 70%-a mozog hetente legalább egyszer, míg ez az arány Dániában 68%, Finnországban 66%, Hollandiában pedig 58%.

Ezek az arányok megfordulnak déli EU-tagállamokban: a legtöbb olyan válaszadó, aki semmit sem sportol, Bulgáriában él (78%), míg Máltán 75%, Portugáliában 64%, Romániában és Olaszországban 60-60% hagyja ki a rendszeres mozgást. 

Magyarország azonban utolérte Svédországot abban, akik legalább ötször mozognak egy héten (15%). 2009-hez képest egyébként itthon jelentős, 10%-os javulás tapasztalható a rendszeresen (hetente legalább a ötször) sportolók arányában, és 15%-kal jobban teljesítettünk 2014-ben a heti egyszeri mozgás terén is.

sétálás terén már nem ilyen jó a helyzet: azon kérdés esetében, hogy a felmérést megelőző egy hétben legalább egyszer sétáltunk-e 10 percet egyhuzamban, a mi mutatónk a legrosszabb. Mindössze 12% válaszolt igennel.

helyszínválasztásunk sem a legoptimálisabb: míg a legtöbben Finnországban sportolnak a szabadban (72%), addig itt is mi vagyunk a sereghajtók mindössze 16%-kal. 

Forrás: Stockphoto

Európai Sporthét

Többek közt ezen az arányon is javíthat az ország szeptember 10. és 18. között az idén második alkalommal megrendezett Európai Sporthéten. Az eseménysorozat tavaly itthon több tízezer, Európa-szerte pedig összesen 5 millió embert mozgatott meg 31 országban, mintegy 7000 sporteseményen. A cél most is az, hogy minél többen tegyenek az egészségükért az izgalmas sportrendezvényeken. Az idei év kiemelt eseménye a szeptember 11-én megrendezett Coca-Cola Testébresztő Családi Mozgásfesztivál, amelynek a Kopaszi-gát ad otthont.

„A célunk az, hogy minél többen, lehetőleg minél többet mozogjunk, nemcsak a rendezvénysorozat időtartama alatt, hanem egész évben. Az élsportolók felelőssége is, hogy hosszú távon motiválják az embereket a mozgásra” – fogalmazott Czene Attila, az MSZSZ elnöke az Európai Sporthét sajtótájékoztatóján.

Imre Géza olimpiai bajnok párbajtőröző hozzátette, hogy számára mindenki példakép, aki a hétköznapi teendői mellett rendszeresen beleépíti a mindennapjaiba a testmozgást. 

Joó Abigél Európa-bajnok cselgáncsozó, aki a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséget (MEFS) képviselte a sajtóeseményen, a sporttal való találkozás jelentőségét hangsúlyozta ki: „Fontosnak tartom az olyan rendezvények jelenlétét, amelyeken többféle mozgásformával ismerkedhetnek meg a sportolni vágyók, hiszen így lehetőségük nyílik a legideálisabb és legkedveltebb sportágat kiválasztani, amit akár egy életen át űzhetnek”.

Az Európai Sporthét részletes programját itt lehet böngészni.

Hozzászólások