Keresés
  • Főoldal
  • Stílus
  • Rapperek ikonikus ruhadarabjai és kiegészítői a ’90-es évekből

Rapperek ikonikus ruhadarabjai és kiegészítői a ’90-es évekből

Galó Kristóf- 2018.03.07. 18:15
Pac bandanájától kezdve Biggie Coogi pulcsiján át egészen MC Hammer gatyájáig

A rapperek saját kezűleg hoznak divatba nagyon sok dolgot, és itt most nem csak Ogli G-re és a sapkára gondolok, amit állandóan hord.  Van, hogy elég egyszer megjelenniük valamilyen kirívóban és divatot teremtenek, de néha huzamosabb ideig viselnek valamit, hogy növeljék a népszerűségét és örökre az imidzsükhöz forrjon. A lista egészen hosszú, így inkább kettéválasztottam: most megnézzük, hogy mi újság a hip-hop aranykorának titulált korszakkal, a ’90-es évekkel, majd egy másik cikkben a millennium utáni ruhadarabokra kerül sor.

Az egyik első legendás viselet egyértelműen MC Hammeré, akinek nadrágjára még évtizedekkel később is úgy utalnak, hogy „MC Hammer gatya”. Az úgynevezett dropcrotch nadrágra az a jellemző, hogy a lába közötti résznél a szabás egészen a lelóg, kb. comb közepéig vagy még tovább. Az ilyen melegítők egyébként reneszánszukat élték a 2010-es évek elején, akkor sokan török gatyának hívták, de szerencsére nem voltak annyira csillogósak, mint Hammeré.

A Kriss Kross amerikai rapduó elképesztő sikereket értek el a Jump című slágerükkel, pedig a group két tagja mindössze 12 és 13 éves volt. Az albumaikkal egész szép sikereket értek el, de a divatban is megmutatták, hogy egyedinek számítanak. Ők voltak azok a srácok, akik elkezdték visszafele hordani a farmerüket. Ez pontosan olyan hülyén néz ki, mint ahogy hangzik, de fiatalság, bolondság.

A Mobb Deep queensi duó rengeteg klasszikus trekket adott a rapszakmának és volt szerencséjük a divatjára is benyomást tenni. Még mielőtt mindenki valamilyen szponzorációs együttműködés után nézett volna sportszergyártókkal vagy italmárkákkal, ők megcsinálták a saját mezüket, ezzel a felirattal: HENNESSY. Semmilyen ellenértéket nem vártak ezért, mindössze ki akarták fejezni, hogy ennyire nagyban vannak. Sikerült.

A politikai hip-hop egyik kimagasló csapata, a Public Enemy Chuck D szövegeitől ért el azokra a magaslatokra, ahol jelenleg is tanyázik. A csapat hypemanje, Flavor Flav viszont a pofázásával és öltözködésével nyújtott maradandót. Ő volt az, aki mindig valamilyen extravagáns fejfedővel jelent meg, de a groteszk módon eltúlzott óranyaklánca volt az, amiről bármikor meg lehetett ismerni.

Ha csillogó dolgok, akkor Puff Daddy. A Mo’ Money Mo’ Problems klipjében sikerült ezt kimaxolnia, ahol fényes, futurisztikus háttér előtt, pirosan és sárgán fénylő ruhában ropják Mase-zel, miközben sí szemüveget viselnek. Diddy amúgy is szeret extravagánsan öltözködni és a hatalmas bundáktól sem riad vissza, így a low-key divatdiktátor titulust is simán magára aggathatja, oly sok másik mellett.

Biggie-nek rengeteg felejthetetlen stílusmomentuma volt: a pálcája (bár ezt egészségügyi okokból is használta), a Bad Boy meze, a gyönyörű öltönyei. Ezek közül azonban messze a legemlékezetesebb a Coogi márkájú pulóvere, amelyen a minták és a színek egy teljes kavalkádot alkotnak, de mégis esztétikusnak hatnak. Azzal pedig, hogy a fotózáson épp a pénzét számolja, miközben ez van rajta, teljesen azt a hatást kelti, mintha csak felkapta volna otthonról az amúgy méregdrága pulcsit.

Ha már volt Biggie, jöjjön 2Pac is. Sokat nem kell találgatni, mit fogok kiemelni, hiszen az elől megkötött fejkendője, bandanája, annyira összenőtt vele, mint a hasán lévő Thug Life tetkó. Pac mindig is egy forradalmár lelkével bírt, a divatban is szeretett újítani. Volt, hogy drága öltönyökben nyomult, máskor elég volt egy fehér trikó, hawaii-ing, és ki tudná elfelejteni a csodás bőrmellényét, de egyik sem köthető annyira hozzá, mint a fejkendője.

{iembed f=8}Jó, jó, nem a ’90-es évek, de muszáj megemlítenem: Run-D.M.C. és az Adidas. Fekete Adidas melegítő felső, rajta az alkarnyi vastagságú aranylánc, a fejükön pedig kalap és halászsapka. Lábbeli? Csak és kizárólag Adidas Superstar, fűző nélkül! A srácoknak még egy külön számuk is van, azzal a címmel, hogy My Adidas, ennyire komolyan gondolták. Viszont, ha már ezt megemlítettem, akkor muszáj vagyok az N.W.A., a világ legveszélyesebb rapcsapatának a kiegészítőjét is: a Raiders sapkát és dzsekit. A Raiders amúgy is a legvadabb szurkoló táborral rendelkezett, de a srácok rádobtak még egy lapáttal.

Hozzászólások