Keresés
  • Főoldal
  • Stílus
  • Rekordösszegért árvereztek el egy 1972-ben gyártott Nike futócipőt

Rekordösszegért árvereztek el egy 1972-ben gyártott Nike futócipőt

Offmedia- 2019.08.04. 16:09
Az állapota nem épp a legjobb, de a sporttörténelmi jelentősége hatalmas.
437 ezer dollárért kelt el egy pár 1972-ben gyártott Nike futócipő New Yorkban - tudósít a Reuters hírügynökség. Ez új világrekord, és egyben lehetséges fordulópont a sneakerek világában, mely hamarosan nem csak a hypebeastek, de a gazdag gyűjtök között is népszerű lehet.

A Nike "Moon Shoe" elnevezésű lépőt a Nike társalapítója Bill Bowerman készítette 1972-ben az olimpiai játékokon résztvevő futóknak. Ez volt az egyik első cipő, ami a Nike márkanevet viselte, és összesen 12 pár létezik belőle a világon, ez az egyetlen, ami nem volt hordva, de az idő múlása így is eléggé meglátszik rajta. A főleg műalkotásokat értékesítő Sotheby aukciósház a Stadium Goods nevű online streetwear piactérrel összefogva adta el a cipőt.

A vevő nem egy hypebeast cipőfanatikus, hanem egy kanadai befektető, Miles Nadal volt, aki korábban kocsikban utazott, mostanában viszont ráállt a sneakerekre, nemrégiben 99 ritka párat vett 850 ezer dollár összértékben, szintén a Sotheby-nél.

Az előző csúcstartó amúgy egy 2017-ben eladott Converse volt, amiért 190 ezer dollárt fizettek ki. A különlegessége az volt, hogy Michael Jordan ezt hordta az 1984-es olimpiai kosárdöntőben.

Nadal szerint a sneakerkultúra fordulóponthoz ért, terve szerint mind a 100 nagyon ritka és értékes pár cipőjét kiállítatja majd, ahogy tette a privát kocsigyűjteményével is, Torontóban.


(Reuters)

Hozzászólások

Érdekes lehet